Prezidentská kampaň v USA vrcholí - kandidátům zbývá poslední den

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama a jeho republikánský rival Mitt Romney v neděli křižovali Spojené státy v horečném finiši před úterními prezidentskými volbami.  (Foto ČTK)
Volební štáby obou ale hýří optimismem a věří ve vítězství svého kandidáta. Obama s Romneym ale mezitím nic neponechávají náhodě a horečně v závěru kampaně cestují po klíčových státech, kde se v úterý rozhodne o tom, kdo bude příští čtyři roky obývat Bílý dům.  (Foto ČTK)
Soustředili se na klíčové vyrovnané státy, které navštíví i dnes ve snaze získat na poslední chvíli podporu váhajících či nerozhodnutých voličů.  (Foto ČTK)
Obama a Romney a jejich viceprezidentští kandidáti se během dneška objeví na 14 mítincích v osmi státech.   (Foto ČTK)
Předehrami k volbám byla televizní střetnutí kandidátů na prezidenta i viceprezidentských kandidátů Joea Bidena a Paula Ryana. Současný viceprezident Biden ji opanoval energickým a agresivním výkonem, ve kterém často na republikánova tvrzení reagoval smíchem, ale i vypointovanými odpověďmi.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Americký prezident Barack Obama a jeho republikánský rival Mitt Romney v neděli křižovali Spojené státy v horečném finiši před úterními prezidentskými volbami. Soustředili se na klíčové vyrovnané státy, které navštíví i dnes ve snaze získat na poslední chvíli podporu váhajících či nerozhodnutých voličů.

Spojené státy dnes čeká poslední den kampaně, která byla nejdražší v historii a je do poslední chvíle vzácně vyrovnaná. Obama a Romney a jejich viceprezidentští kandidáti se během dneška objeví na 14 mítincích v osmi státech.

Ve většině států má jeden z kandidátů jasnou převahu, takže se jim obě kampaně vyhýbají a soustřeďují se na zhruba deset států, kde je situace relativně vyrovnaná a kde se tedy bude rozhodovat o výsledku voleb. Oba kandidáti tak byli v neděli v Iowě, v New Hampshire, na Floridě a především v Ohiu, bez něhož se Romney může jen sotva stát prezidentem.

Romney: Obama své sliby nesplnil

Na mítinku v Clevelandu v Ohiu Romney tvrdil, že Obama nedostál svým předvolebním slibům. „Slíbil toho tolik, ale tolik toho nesplnil,“ řekl.

Obama naopak připomněl lepšící se ekonomické ukazatele a řekl, že potřebuje druhé funkční období, aby mohl dokončit začatou práci. „Je to volba mezi dvěma různými verzemi Ameriky,“ řekl Obama v Cincinnati také v Ohiu.

On i Romney se zaměřují nejen na stále se tenčící počet nerozhodných voličů, ale především se snaží dostat k volebním urnám své příznivce. Obama dnes navštíví Wisconsin, Ohio a na závěr Iowu. Romney vystoupí ve Virginii a na Floridě, tedy ve státech, které jsou pro něj prakticky předpokladem vítězství. I on zavítá do Ohia a kampaň zakončí v New Hampshire, kde ji loni také začal.

Jistým překvapením byla Romneyho nedělní zastávka v Pensylvánii, kde republikánský kandidát nevyhrál od roku 1988. Poslední průzkumy ukazují, že Romney tam stáhl Obamův náskok na tři až čtyři procentní body a jeho poradci tvrdí, že tam republikáni mají šanci. Obamův tým sice označil Romneyho snahy za příznak zoufalství, ale raději do Pensylvánie vyslal bývalého prezidenta Billa Clintona, který tam během dneška vystoupí na čtyřech místech.

V amerických volbách se hlasy nesčítají dohromady z celé země, ale v jednotlivých státech. Vítězný kandidát získá volitele státu, kterých je tolik, kolik má stát senátorů a kongresmanů, což zhruba odpovídá počtu obyvatel.

Současný prezident si udržuje náskok

I když je na federální úrovni popularita obou kandidátů prakticky vyrovnaná, Obama si v klíčových vyrovnaných státech udržuje malý náskok. Podle agentury AP má víceméně zajištěných 249 volitelů, když se vezmou v úvahu státy, kde je jeho pozice neotřesitelná, a státy, kde má zřetelný náskok, jako je Iowa, Nevada a Pensylvánie. Romney má tak téměř jistých 206 volitelů ze 24 států.

Ke vstupu do Bílého domu je zapotřebí 270 volitelů. Romney tak má mnohem méně možností, jak volby vyhrát. Podle AP se nyní hraje o 83 volitelských hlasů z Colorada, Floridy, Ohia, New Hampshire, Virginie a Wisconsinu. Romney si zatím vedl lépe na Floridě a ve Virginii, zatímco Obama ve zbývajících státech a především v Ohiu, které je pro Romneyho volební matematiku prakticky nepostradatelné.

Přitom se podle posledních průzkumů zdá, že právě v Ohiu se Obama začíná Romneymu mírně vzdalovat. Pomáhá mu jeho plán na záchranu amerických automobilek, který je v Ohiu velmi populární a jehož výsledkem je o něco nižší nezaměstnanost v tomto státě, než je celostátní průměr.

V předtermínu už volilo kolem 30 milionů Američanů

Velkou roli letos sehrají miliony Američanů, kteří volili předem, ale jejichž hlasy se budou počítat až po uzavření volebních místností v úterý. Už jich hlasovalo kolem 30 milionů ve 34 státech. V USA je zhruba 210 milionů lidí s volebním právem, ale jen 137 milionů, tedy 65 procent, jich je registrovaných k volbám.

Letos předčasně volily již čtyři miliony lidí na Floridě, kde se v sobotu a v neděli vytvářely dlouhé fronty. V okrsku Miami-Dade se k volbám nedostaly stovky voličů a místní Demokratická strana podala žalobu požadující prodloužení doby pro předčasné volby. Právě kolem Miami-Dade se točily spory kolem přepočítávání hlasů při těsných volbách v roce 2000, které nejvyšší soud až po několika týdnech rozhodl ve prospěch republikána George Bushe.

Do finiše se dostávají také americké listy, které podle tradice oznamují, kterého z kandidátů podporují. Obama má na kontě zatím víc deníků, ale řada z těch, které ho podpořily v roce 2008, se nyní přiklonily k Romneymu. V neděli to například byly newyorské listy Newsday a New York Daily News, stejně jako Wisconsin State Journal.

si vede lépe mezi deníky v nerozhodných státech, kde je pro něj 24 listů a pro Obamu 15. Po celých USA je ale pro Obamu 41 deníků s nákladem deset milionů výtisků a pro Romneyho 34 s nákladem 6,4 milionu výtisků.

Dnes se vyjádřil také ekonomický deník Financial Times, který sice vychází v Londýně, ale je čten i v USA. Postavil se za Baracka Obamu, který je „pro krizí postižené Spojené státy rozumnější sázkou“.