Střelec zabil u Frankfurtu deset lidí, policie útok vyšetřuje jako terorismus

Střelba v německém městě Hanau

Střelba v německém městě Hanau Zdroj: Reuters

Střelba v německém městě Hanau
Střelba v německém městě Hanau
Střelba v německém městě Hanau
4
Fotogalerie

Německo se vzpamatovává z další střelby. Jejím pachatelem se stal třiačtyřicetiletý Němec, který ve středu večer zastřelil v německém městě Hanau devět lidí ve dvou místních barech, které měly v nabídce kouření vodních dýmek. Po několika hodinách ho policie našla mrtvého v jeho bytě s jeho rovněž mrtvou matkou. 

Podle vyjádření místních úřadů byla motivem činu zřejmě xenofobie a nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje případ s podezřením na terorismus. Úřady zatím nepotvrdily státní příslušnost obětí, podle agentury DPA ale měla řada z nich přistěhovalecký původ. Útok už odsoudila řada místních i zahraničních politiků, kteří vyzvali k boji proti extremismu a násilí.

Útočník podle médií pocházel z Hanau. V tomto stotisícovém městě nedaleko Frankfurtu nad Mohanem střílel v místních barech s nabídkou vodních dýmek, oblíbených zejména v arabském světě. Poté odjel domů, kde sebe a zřejmě i svou matku zastřelil. Policisté útočníka vypátrali podle auta, které použil při útěku. Podle místních úřadů měl pachatel legálně drženou zbraň a byl sportovní střelec.

Ač zatím není oficiálně známá totožnost obětí, některá místní média hovoří muslimech či Kurdech. K této nepotvrzené informaci se vyjádřil například už i předseda kurdského sdružení v Německu Ali Ertan Toprak, který vyzval k rezolutnímu boji proti pravicovému extremismu. „Na toto nebezpečí upozorňujeme už několik let,“ řekl Toprak podle deníku Bild.

K útoku se vyjádřilo i muslimské sdružení v Německu. „Je načase, abychom se spojili a stáli při sobě v boji proti pravicovému extremismu,“ citoval deník Bild předsedu koordinační rady muslimů Zekeriyu Altuga. Také mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podle německých médií vyzval německé úřady k „maximálnímu úsilí“ o vyšetření střelby.

Podle místních médií vyšetřovatelé zkoumají dopis, který údajně pachatel zanechal a z něhož je podle nich vyplývá pravicově radikální motiv. Také podle videa, které podezřelý několik dní před činem zveřejnil na sociálních sítích, měl střelec xenofobní sklony. Podle agentury DPA se negativně vyjadřoval o migrantech z arabských zemí a Turecka.

Hodně toho ukazuje na to, že střelec byl motivován pravicovým extremismem, rasismem a nenávistí k lidem jiného původu, řekla kancléřka Angela Merkelová a dodala, že na závěrečné posouzení činu je příliš brzy. Dnešek označila za nanejvýš smutný den a nedokáže si představit, čím procházejí rodiny a přátelé zastřelených.

Též prezident Frank-Walter Steinmeier čin odsoudil. „Jsem přesvědčen, že velká většina lidí v Německu odsuzuje tento čin i jakoukoli formu rasismu, nenávisti a násilí,“ napsal prezident v prohlášení.

Steinmeierovi zaslal kondolenční dopis i český prezident Miloš Zeman, který vyjádřil znepokojení nad rostoucím násilím a nenávistí v Evropě. Soustrast Německu vyjádřil na twitteru i ministr zahraničí Tomáš Petříček. České ministerstvo zahraničí dopoledne na twitteru uvedlo, že podle jeho posledních informací z českého velvyslanectví v Berlíně se tragédie nedotkla českých občanů.

Soustrast blízkým obětí vyjádřili i šéfové Evropské rady, komise i parlamentu. Francouzský prezident Emmanuel Macron zmínil společný boj za „naše hodnoty a ochranu našich demokracií“.