Příměří neplatí, ukrajinská armáda zaútočila na rebely na východě země

Slavjansk, Ukrajina

Slavjansk, Ukrajina Zdroj: CTK

Ukrajinské vládní síly obnovily od dnešního rána bojové operace proti proruským povstalcům na východě země. Oznámil to v Kyjevě šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov na úvod schůze sněmovny. "Ozbrojené síly zasazují údery základnám a opěrným bodům teroristů," řekl Turčynov podle agentury Interfax.

Již v noci na dnešek prezident Petro Porošenko oznámil, že neprodloužil jednostranné příměří, které separatisté podle něj více než stokrát porušili, a že armáda zaútočí a ukrajinské území získá zpět. Klid zbraní oficiálně skončil v pondělí ve 21:00 SELČ.

„Zaútočíme a naši zemi osvobodíme. Rozhodnutí nepokračovat v příměří je naší odpovědí na teroristy, ozbrojence a bandity,“ uvedl Porošenko. Příměří ukrajinský prezident neprodloužil i přes pondělní telefonát se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, se kterým se na pokračování klidu zbraní údajně shodl.

Příměří trvalo týden
Ukrajinský prezident vyhlásil příměří v pátek 20. června. V pondělí 23. června pak příslíbili zastavit bojové operace i povstalci. Dočasné příměří podpořil i ruský prezident Vladimir Putin. V pátek 27. června Porošenko prodloužil příměří až do pondělí 30. června. Obě znesvářené strany se ale vzájemně obviňovali z nedodržování podmínek.

Porošenko po telefonickém rozhovoru s Putinem svolal jednání bezpečnostních představitelů země, se kterými o možnosti dalšího příměří jednal. Ještě před začátkem schůzky čelil od některých účastníků výzvám, aby ho neprodlužoval, neboť armáda během klidu zbraní zaznamenávala jen ztráty. Ukrajinské ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo, že od počátku příměří 20. června zahynulo 27 vojáků.

„V posledních deseti dnech jsme Donbasu, Ukrajině a celému světu ukázali, že tento konflikt, který byl vyprovokován z vnějšku, chceme vyřešit pokojně,“ řekl Porošenko. Dodal, že povstalci svými „bezohlednými činy zmařili jedinečnou šanci realizovat mírový plán“.

Mluvčí armádní operace Oleksij Dmytraškovskyj uvedl, že bojové operace začaly ještě v noci na dnešek; údery dělostřelectva a letectva proti pozicím rebelů následovaly po Porošenkově prohlášení. Ohlásil také, že armáda jedná s „velkou skupinou“ rebelů o jejich kapitulaci. Vládní síly během uplynulých 24 hodin ztratily jednoho mrtvého a 17 raněných.

Boje se vrátily do Doněcku i Luhanské oblasti

Ukončení příměří potvrdili i rebelové. Boje se podle Interfaxu prý vedou i u letiště v Doněcku, přestřelka se podle agentury ITAR-TASS strhla i v samém městě, ke kterému armáda podle separatistů stahuje dělostřelectvo a obrněnou techniku. Na přístupech k Doněcku byly podle webu Ukrajinska pravda do boje nasazeny tanky. Při ostřelování Kramatorska podle agentury Interfax zahynuli čtyři cestující v mikrobusu a dalších pět lidí utrpělo zranění. Rebelové ve městě Snižne tvrdí, že těžkým kulometem sestřelili jeden z ukrajinských letounů.

Boje propukly i v sousední Luhanské oblasti. Podle agentury RIA Novosti se válčí poblíž ruské hranice o hraniční přechody, které jsou nyní uzavřeny. Šest ukrajinských pohraničníků podle listu Ukrajinska pravda utrpělo zranění poté, co jejich obrněný transportér najel na minu.

Pod minometnou palbou se poblíž hranice ocitl i televizní štáb ruské televize Ren TV: reportér Denis Kulaga podle stanice „nic neslyší, z uší mu teče krev“, poranění od výbuchu prý utrpěl i kameraman.