Prodeje vozů Mercedes-Benz letí vzhůru. Čína hlásí nárůst o více než 60 procent

Po zahrnutí malých automobilů značky smart dosáhl prodej divize Mercedes-Benz Cars v prvním čtvrtletí 590 999 vozů.

Po zahrnutí malých automobilů značky smart dosáhl prodej divize Mercedes-Benz Cars v prvním čtvrtletí 590 999 vozů. Zdroj: profimedia.cz

Výroba automobilů Mercedes-Benz
Výroba automobilů Mercedes-Benz
Výroba automobilů Mercedes-Benz
Výroba automobilů Mercedes-Benz
Výroba akumulátorů Mercedes-Benz
10
Fotogalerie

Celosvětový prodej osobních automobilů Mercedes-Benz v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 22 procent na více než 581 tisíc vozů, a to hlavně díky silnému růstu poptávky v Číně a ve Spojených státech. Informoval o tom německý automobilový koncern Daimler.

V Číně prodej mercedesů vzrostl o více než šedesát procent na rekordních 222 520 vozů. V USA se zvýšil o 15,5 procenta na 78 256 vozů, zatímco v Evropě růst činil necelá dvě procenta na 192 302 vozů.

Po zahrnutí malých automobilů značky smart dosáhl prodej divize Mercedes-Benz Cars v prvním čtvrtletí 590 999 vozů. Automobilka poukázala na silnou poptávku po autech s výhradně elektrickým pohonem a hybridních vozech s dobíjením z elektrické sítě. Upozornila také, že v Evropě se tato auta na celkovém prodeji mercedesů a smartů podílela zhruba čtvrtinou.

Automobilka Daimler loni zvýšila provozní zisk o 53 procent na 6,6 miliardy eur, více než 170 miliard korun. Letos počítá s výrazným růstem tržeb, odbytu i provozního zisku navzdory globálním problémům s nedostatkem čipů.

Daimler začátkem února oznámil, že oddělí divizi nákladních vozidel a autobusů Daimler Truck a její akcie uvede na burzu. Dodal, že zbývající část podniku zahrnující výrobu osobních aut by se v budoucnu měla přejmenovat na Mercedes-Benz.

Prodej osobních aut v Německu zaznamenal v březnu výrazné oživení, meziročně se zvýšil o 35,9 procenta. Škoda zůstává nejsilnější dovozní značkou.