Propad rublu udělal z Bělorusů boháče, ti útočí na ruské autosalony

Bělorusko

Bělorusko Zdroj: CC BY-SA 3.0: User:Grani-msk; WikimediaCommons

Hodně nezvyklý obrázek nabídly v posledních týdnech prodejny nových i ojetých automobilů v Rusku. Více než polovinu jejich zákazníků totiž tvořili Bělorusové. A přijížděly i desítky Kazachů. Přitáhlo je to, že kvůli slabému rublu byly vozy v Rusku o 30 až 50 procent levnější než v sousedním Bělorusku.

Od října tak masově vykupovali vozy z ruských prodejen a vyváželi je do svých zemí. Během dvou měsíců – od října do listopadu – bylo podle gazeta. ru jen do sousedního Běloruska vyvezeno více než 22 tisíc automobilů.

„Jejich celková hodnota se pohybovala kolem 320 milionů dolarů. A to je hodně skromný odhad,“ řekl ve vysílání běloruské televize premiér země Michail Mjasnikovič (než byl prezidentem Lukašenkem na konci prosince odvolán). V prosinci se dováželo do Běloruska denně v průměru 500 vozů, jejich střední cena se pohybovala kolem 460 až 500 tisíc korun.

Bělorusové, kteří často ukládají své úspory v cizích měnách, hlavně v dolarech, využili prudkého propadu hodnoty ruského rublu. A další tisíce Bělorusů, kteří valuty nevlastnili, se vrhli do směnáren. V Rusku pak dolary výhodně směnili za rubly.

Minsk se brání

Jenže běloruská vláda se tomu rozhodla učinit přítrž. Centrální banka zavedla dočasnou třicetiprocentní přirážku na nákup veškerých valut v zemi. Nejen kvůli nájezdům Bělorusů na směnárny, ale i kvůli zhoršující se ekonomické situaci v zemi.

Vláda navíc vydala „doporučení“ obyvatelstvu. Lidé si mají dát pozor na takzvané výhodné nabídky. Už se prý stalo, že Bělorusové v Rusku zakoupili vozy zastavené bance, auta s „kriminální“ historií či pozměněnými doklady. Kvůli tomu již také úřady zahájily kontrolu vozů dovezených z Ruska v období od října do listopadu.

A co na to Rusové? Prodejci si mnuli ruce. Vždyť odbyt nových aut se loni kvůli slabému rublu propadl o 10,3 procenta. A letos se očekává ještě mnohem dramatičtější pokles, až 24procentní. Výrobci totiž začali vozy, které nabízejí v Rusku, výrazně zdražovat.