Proruští povstalci se zmocnili části letiště v Doněcku

Ukrajinská armáda (ilustrační foto)

Ukrajinská armáda (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Proruským separatistům se údajně podařilo obsadit nový terminál doněckého letiště, o které se stále bojuje. Starý terminál je nadále v rukou ukrajinských sil. Není zatím jasné, zda si boje vyžádaly mrtvé. Ukrajinské i ruské zdroje ale uvedly, že na východě Ukrajiny přišli od čtvrtka o život navzdory příměří přinejmenším tři lidé. V Luhanské a Doněcké lidové republice mezitím pokračují přípravy sporných voleb, jež se mají uskutečnit začátkem listopadu.

Podle mluvčího ukrajinské armády Volodymyra Poljového při útocích povstalců zemřel jeden voják a jeden civilista. Později ruské i ukrajinské agentury oznámily, že další civilista zahynul během odpoledního ostřelování Doněcka výbušnou municí. Kdo střílel, není jasné.

Poljovyj upřesnil, že oběť z civilních řad, o níž informoval, pochází z města Ščastja, kde při minometné palbě utrpělo zranění ještě dalších 16 lidí a poškozena byla místní nemocnice a učiliště. O okolnostech úmrtí vojáka se nezmínil. Podle agentury AP jen v této souvislosti dodal, že dalších osm lidí je zraněno.

Během konfliktu mezi ukrajinskou armádou a separatisty už přišlo o život přes 3500 lidí.

O stažení ukrajinských jednotek z doněckého letiště se jednalo na páteční schůzce mezi zástupci Ukrajiny, povstalců, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), informovala ruská státní televize. Poljovyj konání schůzky potvrdil, nic bližšího k tomu ale neřekl.

Povstalci podle agentury ITAR-TASS dnes informovali, že na neurčitou dobu odkládají výměnu zajatců s ukrajinskou stranou, protože od Kyjeva nedostali seznam osob, jichž se výměna týká. Tvrdí, že jim ukrajinská strana posílá náhodné lidi.

Výměna zajatců byla jedním z klíčových bodů příměří uzavřeného 5. září. Od té doby se uskutečnila čtyřikrát.

Ukrajinští separatisté se připravují na volby, Kyjevu navzdory
Proruští separatisté na východě Ukrajiny začali i přes odpor vlády v Kyjevě připravovat volby, které plánují na začátek listopadu. V samozvané Luhanské lidové republice zahájila práci volební komise, informuje agentura DPA s odvoláním na místní média.