První Čech s podezřením na koronavirus je v péči vietnamských lékařů

Nemocnice v čínském městě Wu-Chan nezvládá nápor nemocných.

Nemocnice v čínském městě Wu-Chan nezvládá nápor nemocných. Zdroj: Reuters

Nemocnice v čínském městě Wu-Chan nezvládá nápor nemocných.
Nemocnice v čínském městě Wu-Chan nezvládá nápor nemocných.
Lidé se před nákazou chrání rouškami
Lidé se před nákazou chrání rouškami
Čínu děsí koronavirus: Na veřejnosti se lidé pohybují jednině v maskách, screening probíhá na letištích i v restauracích.
13
Fotogalerie

V nemocnici ve vietnamském městě Danangu je kvůli novému koronaviru hospitalizován český občan. Informaci zveřejněnou vietnamskými zpravodajskými weby potvrdilo české ministerstvo zahraničí, podle něhož byl Čech hospitalizován z „čistě preventivních důvodů“. Virus se podle ministra zdravotnictví u něj nepotvrdil. V souvislosti se šířením koronaviru se v pondělí ráno sejde Bezpečnostní rada státu, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). 

„V zásadě informace jsou takové, že se nepotvrdil případ koronaviru u toho Čecha, který je hospitalizován ve Vietnamu,“ řekl novinářům ministr. Pracovníci českého velvyslanectví v Hanoji jsou s pacientem v kontaktu, o žádnou konkrétní pomoc zatím nepožádal, uvedlo.

V čínském Wu-chanu, odkud se začal nový virus šířit, jsou podle Vojtěcha čtyři Češi. Dva tam podle něho žijí dlouhodobě a nemají zájem se vracet do České republiky. Dva čeští studenti jsou ve Wu-chanu přechodně a vrátit se chtějí. Vojtěch řekl, že ministerstvo zahraničí nyní vyjednává ohledně jejich návrtu s Francií, která chystá akci k evakuaci svých občanů z tohoto města.

Na oddělení tropických nemocí všeobecné nemocnice ve vietamském Danangu bylo s horečkou na pozorování vedle Čecha celkem 12 lidí. Jedná se podle tamních zpravodajských serverů také o sedm Číňanů a čtyři Vietnamce.

Jedním z hospitalizovaných je Číňan, který v sobotu odpoledne přiletěl s horečkou z Wu-chanu. Ostatní sledovaní jsou buď turisté, nebo obyvatelé Danangu, kteří s horečkami sami do nemocnice přišli kvůli prověření. Všichni uvedli, že se nedávno setkali s Číňany.

Letiště Praha nezpřísní kontroly cestujícíh

Kvůli koronaviru nebude zatím pražské Letiště Václava Havla zpřísňovat kontroly. Plošný screening podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nemá vzhledem k inkubační době 14 dnů smysl. Chce ale vytipovávat cíleně pasažéry, kteří vykazují příznaky nákazy. Několik lidí, naposledy v neděli dvě Češky cestujíc ze zamořené oblasti, už bylo vyšetřeno, zatím se žádný případ nepotvrdil.

Česko podle ministra postupuje v souladu s mezinárodními organizacemi, opatření jsou dostatečná. „Veškerý systém, tak jak je nastaven, je nastaven správně. Orgány ochrany veřejného zdraví jsou zcela v pohotovosti,“ řekl ministr. Zakazovat přímé lety z Číny do Prahy nepovažuje za racionální, když veškerá okolní letiště přílety z Číny mají ponechány.

Koronavirus v Česku: jaké jsou příznaky a kdy vyhledat doktora >>>

Důležité je podle něj zvýšit informovanost pasažérů, kteří přilétají do České republiky, aby věděli, co mají dělat, pokud na sobě budou pozorovat symptomy onemocnění koronavirem. Cedule budou rozmístěny po celém letišti tak, aby všichni pasažéři kolem nich prošli. „Budou v češtině, čínštině, angličtině a připravujeme i další jazyky,“ dodal. Mezi příznaky infekce patří dýchací potíže, horečka a kašel.

Letiště nyní podle svého šéfa Václava Řehoře funguje v normálním režimu. „Nebyl aktivován letištní plán, takže vše probíhá normálně,“ řekl. Nad rámec běžné situace byly například dokoupeny respirátory a dezinfekční prostředky.

Kontroly teploty by podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové neměly význam i vzhledem k tomu, že je chřipková sezona. „Bylo by mnoho falešně pozitivních vzorků, což by způsobilo přetížení zdravotníků,“ uvedla.

V Číně už koronaviru podlehlo 56 lidí a nakažených je přes 2000. Pacienti jsou hlášeni nejen z Číny, ale i z jiných zemích. První nemocnou s podezřením na koronavirus v neděli oznámilo také Rakousko.

„Dnes již jsou k dispozici informace na letišti o možných rizicích pro cestovatele a jak mají postupovat, pokud se necítí zdravotně dobře, dále určitá míra vstupního screeningu, tzn. že je kontrolováno, zda někdo z cestujících vykazuje příznaky, resp. onemocnění,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Letiště je podle něj v rámci preventivních opatření v plné součinnosti s hygienou, pohotovostní postupy má přesně nastavené a připravené. „Zatím k tomu nedošlo, ale v případě, že vznikne podezření na nákazu na palubě letadla u konkrétního cestujícího, letiště okamžitě spouští procesy podle pohotovostního plánu,“ informoval předseda vlády.