První odhady: britská ekonomika vystoupala na šestiletý rekord

Trajekt na Isle of Mull

Trajekt na Isle of Mull Zdroj: Stepan Bruner, E15

Britská ekonomika rostla v uplynulém roce nejrychleji od začátku finanční krize. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 1,9 procenta oproti růstu o 0,3 procenta v předešlém roce, a to i přes mírné zpomalení v posledních třech loňských měsících. Vyplývá to z předběžných údajů britského statistického úřadu (ONS).

Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku stoupl britský HDP o 0,7 procenta. To se shoduje s odhady analytiků, kteří předpokládali mírné zpomalení oproti předešlému kvartálu.

Celkové tempo růstu ekonomiky se tak v minulém roce dostalo na nejvyšší úroveň od roku 2007. Když se vezme v úvahu celé období od začátku finanční krize, respektive od prvního čtvrtletí 2008, je britská ekonomika stále o 1,3 procenta menší, než byla tehdy.

Rychlé tempo podle agentury Reuters pravděpodobně umocní spekulace o tom, kdy britská centrální banka zvýší rekordně nízké úrokové sazby. Guvernér Mark Carney tvrdí, že v brzké době to nelze očekávat, protože celkový výkon ostrovní ekonomiky zůstává pod úrovní před začátkem krize.