Putin: Evropa se bez ruského plynu neobejde

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Pro Evropu není možné, aby přestala nakupovat ruský plyn, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Tranzit přes Ukrajinu je je podle něj nejnebezpečnějším prvkem v evropském systému dodávek plynu. Ukrajinu Putin varoval, že Moskva začne vyžadovat zálohy za plyn, a uvedl, že Kyjev má měsíc na splacení svého účtu za plyn.

Rusko v souvislosti s hlubokou diplomatickou krizí mezi Moskvou a Kyjevem již dříve pohrozilo přerušením dodávek plynu na Ukrajinu. Putin ale doufá, že nakonec se podaří dosáhnout dohody. „Prodáváme plyn v evropských zemích, které dodávkami z Ruska pokrývají kolem 30 až 35 procent své rovnováhy (na trhu s plynem). Mohou přestat kupovat ruský plyn? Podle mého názoru to je nemožné,“ sdělil šéf Kremlu.

Ruský prezident minulý čtvrtek v dopisu evropským státníkům pohrozil, že zastaví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev včas neuhradí své závazky. V dopisu zároveň uvedl, že Moskva bude vzhledem ke špatné platební morálce na Ukrajině požadovat platby předem a pokud je nedostane, kohoutky vypne.

Dnes šéf Kremlu prohlásil, že Moskva bude na uhrazení ukrajinského účtu za plyn čekat měsíc. Pak by prý mohla začít vyžadovat od Ukrajiny platby za plyn předem. Takový krok může zvýšit nebezpečí, že Rusko přeruší dodávky plynu.

Dluh Ukrajiny za ruský plyn se podle ruského plynárenského podniku Gazprom vyšplhal na 2,2 miliardy dolarů (43,8 miliardy korun). Dnes tento státem ovládaný podnik uvedl, že rozhodnutí o tom, zda požadovat od Ukrajiny platby předem, bude záviset na tom, jak evropští politici odpoví na Putinův dopis.

Evropská unie mezitím ve společné reakci odpověděla, že je ochotna jednat s Ruskem a s Ukrajinou o zajištění dodávek. „Evropská unie souhlasí s Vaším návrhem na konzultace s Ruskou federací a Ukrajinou s ohledem na bezpečnost dodávek a tranzitu plynu,“ stojí v dopisu šéfa Evropské komise Josého Barrosa ruskému prezidentovi. Evropa z Ruska získává zhruba třetinu dováženého plynu, přičemž 40 procent ruského plynu se do Evropy dostává přes Ukrajinu.

Miroslav Frayer: Proč palladium?