Putin nabízí Afghánistánu pomoc se zajištěním bezpečnosti

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko nabízí Afghánistánu „pomocnou ruku“ v případě, že se země po odchodu spojeneckých vojsk ocitne v nouzi. Prohlásil to ruský prezident prezident Vladimir Putin na moskevském jednání poslanců ze zemí Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), postsovětské bezpečnostní struktury, která má být protiváhou Severoatlantické aliance. Schůze ODKB se jako pozorovatelé zúčastnili zástupci Afghánistánu a Srbska.

„Chápeme, že v souvislosti se stažením mezinárodního vojenského kontingentu nebude situace (v Afghánistánu) lehká,“ řekl ruský prezident. „V případě potřeby budeme připraveni podat našim afghánským přátelům pomocnou ruku, aby situace v jejich zemi zůstala stabilní a mohla se perspektivně rozvíjet,“ řekl Putin.

Členy ODKB kromě Ruska jsou Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán, který s Afghánistánem sousedí.

Bývalý Sovětský svaz vyslal v roce 1979 do Afghánistánu svou armádu, aby podpořila tamní prosovětský režim. Po krvavé válce o deset let později sovětští vojáci z Afghánistánu odešli. Podle ruských historiků se na afghánském bojišti vystřídalo na 620 tisíc sovětských vojáků, z nichž více než 15 tisíc padlo a na 50 tisíc utrpělo zranění.

Rusko v roce 2001 podpořilo americkou invazi do Afghánistánu, která byla odvetou za teroristické útoky na New York a Washington. Po oznámení odchodu spojeneckých vojsk Moskva opakovaně varuje, že bezpečnostní vakuum může povzbudit radikální islamisty v regionu a zvýšit produkci drog pašovaných do Evropy.