Putin podepsal v Řecku dohody o spolupráci. Rusové mají pomoci turismu

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin a řecký premiér Alexis Tsipras uzavřeli v Aténách sérii dohod o vzájemné spolupráci, mimo jiné v oblasti investic, vědy, školství, turistiky a obnovitelných zdrojů. Žádné bližší informace, včetně finančních, však nebyly zveřejněny. Podle řecké agentury APE-MPE (AMNA) rovněž podepsali politickou deklaraci ohledně řecko-ruského dialogu o mezinárodních a regionálních otázkách společného zájmu.

Putin na společné tiskové konferenci pak slíbil, že velký přínos pro Řecko bude mít turistické odvětví, přičemž odhadl, že by v letošní sezóně mohl tuto jihoevropskou zemi navštívit až milion ruských turistů. Upozornil, že jejich zájem o Řecko v poslední době roste - v březnu jejich příliv stoupl o více než 500 procent.

Putin také upozornil, že existuje ještě velký prostor pro spolupráci v energetické oblasti a slíbil příliv ruských investic v rámci privatizační plánů řecké vlády například v oblasti dopravy. Jmenoval mimo jiné řeckou železniční společnost Trainose či přístav v Soluni, který je druhým největším přístavem v zemi.

Tsipras prohlásil, že cílem Atén je stát se významným energetickým uzlem v oblasti. Putin si v této souvislosti postěžoval na komplikace, na které Moskva neustále naráží ve snaze vybudovat ropovod spojující Rusko s jihovýchodním křídlem EU.

Strategický význam pro Řecko

Plány na přivedení ruského plynu do Evropy přes Řecko se zhroutily poté, co byl kvůli zhoršení vztahů mezi Moskvou a Ankarou zrušen projekt Turkish Stream. Řecko nyní podporuje plynovod TAP s napojením na Ázerbájdžán, který by byl konkurentem navrhovaného ruského projektu IGI Poseidon, upozornil server euronews.com.

„Naše spolupráce má strategický význam pro Řecko,“ prohlásil Tsipras. Řecko má podle něj hluboké kořeny v Evropě, na západě a v NATO, neznamená to však, že by mělo váhat při posilování vztahů ve východní Evropě.

Rusko je jedním z hlavních obchodních partnerů Řecka, obchody mezi zeměmi však vážně narušily sankce EU a pokles cen komodit. Loni také prudce klesl počet ruských turistů v Řecku. Rusko má na celkovém objemu vývozu z Řecka podíl 40 procent, a to zvláště v oblasti zemědělských produktů. Ropa a zemní plyn se pak na vývozu Ruska do Řecka podílí 85 procenty.

Putin přicestoval do Řecka s ministrem zahraničí a představiteli státních ropných a plynárenských firem. Jeho návštěvu doprovázejí přísná bezpečnostní opatření, dohlíží na ní 2500 policistů, napsala agentura Reuters.