Putin rozptýlil spekulace, po 11 dnech vystoupil na veřejnosti

ruský prezident Vladimir Putin

ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se poprvé po jedenácti dnech objevil na veřejnosti, před Konstantinovým palácem v Petrohradě uvítal kyrgyzského prezidenta Almazbeka Atambajeva. Neobvykle dlouhá Putinova absence vyvolala v Rusku spekulace o jeho zdraví či politickém osudu.

Putin sám svou nepřítomnost před kamerami komentoval. Podle agentury RIA Novosti řekl novinářům, že „bez dohadů by byla nuda“. Na záběrech, které ze setkání s Atambajevem vysílala televize Rossija 24, Putin uvolněně rozprávěl a zdál se být v obvyklé formě.

Atambajev před besedou s ruským prezidentem řekl, že „Putin nejen chodí, ale i závodí s autem“. Toto prohlášení prý Atambajev učinil právě proto, aby vyvrátil šířící se pověsti. „V areálu paláce mě povozil autem, takže nejen chodí, ale i závodí a vozí hosty,“ řekl kyrgyzský prezident.

Ruská hlava státu Vladimir Putin a kyrgyzský prezident Almazbek AtambajevRuská hlava státu Vladimir Putin a kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev | ctk/APVladimir Putin a kyrgyzský prezident Atambajev (foto: ČTK/AP)

Osud kremelského šéfa byl celý minulý týden předmětem živých spekulací. Hovořilo se o spiknutí kremelských jestřábů, kteří měli populární hlavu státu odstranit, ne-li zlikvidovat. Méně dramatické úvahy zahrnovaly nachlazení či svalové zranění z Putinova oblíbeného juda.

Optimisté spekulovali o nové etapě Putinova údajného vztahu s ruskou gymnastkou Alinou Kabajevovou. Nezůstal prý bez následků a prezident ve Švýcarsku u porodu osobně asistoval.

Putinovo zdraví už bude bez komentáře

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že o Putinově zdraví už neřekne jediné slovo. „Desetkrát jsme to komentovali, víckrát už to ani nejde. Čím víc o tom mluvíme, tím víc pověstí se šíří. Proto už nebudeme říkat nic,“ konstatoval mluvčí.

Peskov novinářům vysvětlil, proč se rusko-kyrgyzský summit koná v Petrohradě, a nikoli v moskevském Kremlu, jak je v podobných případech obvyklé. Ve městě na Něvě studuje dcera kyrgyzského prezidenta, a tak prý bylo rozhodnuto spojit příjemné s užitečným.