Putin: Ruská ekonomika se i přes naše skromné úsilí stabilizovala

Lidé sledují vývoj cen rublu

Lidé sledují vývoj cen rublu Zdroj: ctk/ap

Stav ruské ekonomiky se podařilo stabilizovat, průmyslová výroba lehce roste a odtok kapitálu ze země se výrazně zmenšil. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin na úvod dvoudenního summitu největších ekonomik světa G20. Ruské hospodářství citelně postihl pokles cen ropy na světových trzích i sankce, které proti Moskvě vyhlásil Západ po ruské anexi Krymu v březnu 2014.

„Pokud jde o naši zemi, Rusko, tak hodnotíme naše úsilí jako nepostačující a skromné, ale přesto se naše ekonomika stabilizovala. Zůstaly (devizové) rezervy, výrazně se zmenšil odliv kapitálu, oproti loňsku na pětinu, na polovinu klesla míra inflace a rozpočtový schodek činí 2,6 procenta. Nezaměstnanost držíme dosti nízko: 5,6 procenta. Zahraniční dluh zůstává také docela malý, něco přes 12 procent,“ prohlásil Putin.

„Nadále plánujeme zmenšovat rozpočtový schodek a pracovat na snížení závislosti státního rozpočtu na vývozu uhlovodíkových surovin. Budeme pokračovat v politice zajišťování makroekonomické stability i ve zlepšování podnikatelského ovzduší,“ zdůraznil ruský prezident.

Přečtěte si:

Upozornil, že mnozí světoví vůdci poukazují na problémy a potíže globální ekonomiky, ale „přesto nyní sledujeme sice pomalé, ale přece jen pozitivní obnovování ekonomik“.

Během dvou dnů ve východočínském městě Chang-čou mají hlavy států jednat o tom, jak podpořit slábnoucí světovou ekonomiku a ochabující globální obchod; chtějí se také zabývat řadou naléhavých otázek diplomacie a bezpečnosti.

G20 sdružuje 19 vyspělých a rozvíjejících se zemí světa plus zástupce Evropské unie. Skupina představuje 85 procent světové ekonomiky a dvě třetiny světové populace. G20 se v tomto desetiletí stala hlavním koordinátorem světové ekonomiky místo skupiny G8, kterou tvořilo sedm vyspělých zemí a Rusko.