Putin slíbil bič na zkorumpované bossy státních firem

Ruský premiér Vladimir Putin, který v neděli s přehledem vyhrál prezidentské volby, dnes slíbil, že zavede trestní odpovědnost pro manažery státních firem, které se zapletou do korupčních případů. Informovala o tom agentura Ria Novosti.

„Měli bychom následovat nejosvědčenější postupy ze světa. Například praxi, kdy vzniká trestní odpovědnost už za nedodání informace nebo za poskytnutí chybných dat,“ řekl Putin po schůzce s vicepremiérem Igorem Sečinem, na které probírali, co dělají lidé ve vedoucích pozicích ve státních firmách.

Dosluhující ruský premiér tvrdí, že hrozba trestního postihu by manažery státních společností odradila od toho, aby se zaplétali do protiprávní činnosti.

Putin nedávno kritizoval velké státní podniky působící v klíčových odvětvích ruského hospodářství za to, že zisky odvádějí na konta v zahraničí. Na nařízení premiéra státní auditorská kontrola zahájila inspekce v největších státních firmách, jako je plynárenský gigant Gazprom, monopolní provozovatel ropovodů Transněft, jaderná korporace Rosatom nebo banka Sberbank.