Putin vás chce rozdělit, varuje Evropu Juščenkův poradce

Oleg Rybačuk

Oleg Rybačuk Zdroj: Profimedia.cz

Radil někdejšímu ukrajinskému prezidentu Juščenkovi v oranžové revoluci a burcoval davy demonstrantů na Majdanu. Teď Oleg Rybačuk vybízí Evropu k aktivitě. Podle něj totiž ruský prezident Vladimir Putin zneužívá nejednotnost Evropské unie.

„Cílem Putina je nejen obsazení ukrajinských území, ale také rozdělení Evropské unie,“ varoval Rybačuk na konferenci Globsec v Bratislavě. Podle něj chce Putin ovládnout situaci díky nejednotnosti, s jakou evropské státy vystupují vůči ruské agresi.

„Otevřela se Pandořina skřínka. Evropská unie byla dosud hrdá na to, že dokázala fungovat jako silný celek bez toho, aby k tomu využívala síly. Proto jsou dnes někteří evropští politici v rozhodování, zda přijmout tvrdá opatření, příliš opatrní,“ říká Rybačuk.

Veterán oranžové revoluce

Rybačuk je známý zejména díky svému vystoupení na Majdanu a také vyjednávání s exprezidentem Janukovyčem. V minulosti se účastnil oranžové revoluce a působil jako poradce prezidenta Juščenka. „Byl jsem od první minuty při oranžové revoluci, taky při Majdanu. Když jste ve válce, je samozřejmé, že se musíte stát nezávislým na Rusku,“ vyjádřil Rybačuk přesvědčení, že Ukrajina se musí orientovat na Evropu, nikoli na Rusko.

S Moskvou a Vladimirem Putinem podle Rybačuka nemá smysl jednat. Místo toho Navrhuje rychlou izolaci a chválí postup ukrajinských jednotek, které izolovaly města se separatistickými tendencemi.

„Putin si představuje, že když bude mít mnoho autonomních území jako členy federace, bude využívat chaosu a lehce je řídit. Ale tak to nefunguje. Za naše území jsme pořád zodpovědní my a my o něm rozhodujeme,“ dodal Rybačuk.