Pyrrhovo vítězství: Němečtí konzervativci dosáhli historicky nejhoršího výsledku

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CC0 1.0: Peter Weis - Wikimedia Commons

Volby do Evropského parlamentu v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové před svým koaličním partnerem, sociální demokracií (SPD), potvrdil centrální volební úřad. Podle volebního modelu televize ARD vyšle do Evropského parlamentu jednoho zástupce také krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa.

Po sečtení 401 z 402 volebních okrsků získali konzervativci 35,4 procenta hlasů a v Evropském parlamentu je bude zastupovat 34 poslanců. Pro stranu to je nejhorší výsledek v historii evropských voleb, proti roku 2009 ztratila osm mandátů.

SPD, jejímž volebním lídrem byl kandidát evropských socialistů na předsedu Evropské komise Martin Schulz, získala 27,3 procenta a vyšle do Štrasburku a Bruselu 27 zástupců, o čtyři více než dosud.

Na třetím místě skončili Zelení se ziskem 10,7 procenta a s 11 europoslanci. Postkomunistická Levice získala 7,4 procenta hlasů a v Evropském parlamentu bude mít sedm zástupců. Stejný počet europoslanců si připsala také euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD), pro kterou zisk sedmi procent hlasů zhruba rok po založení strany znamená výrazný úspěch. V sestupném trendu pokračuje liberální Svobodná demokratická strana (FDP), kterou volilo 3,4 procenta Němců a která bude mít v Evropském parlamentu tři zástupce.

Vzhledem k tomu, že německý ústavní soud zrušil spodní práh pro vstup do Evropského parlamentu, vyšle do Štrasburku a Bruselu své zástupce také řada okrajových stran. Podle volebního modelu ARD budou mít po jednom poslanci hnutí Svobodní voliči, Německá pirátská strana, Strana ochránců zvířat, NDP, Strana pro rodinu, Ekologická demokratická strana a také recesistické sdružení jménem Strana.