Radikálové útočili na doněckou prokuraturu. Kyjev obnovil brannou povinnost

Útok proruských radikálů na prokuraturu ve východoukrajinském Doněcku

Útok proruských radikálů na prokuraturu ve východoukrajinském Doněcku Zdroj: CTK/AP

Proruští demonstranti dnes zaútočili na budovu prokuratury v ukrajinském Doněcku, kde fakticky vládnou separatisté. Na objekt i policii házeli kameny a rozbíjeli její okna. Úřadující prezident Oleksandr Turčynov zároveň kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci na východě země obnovil brannou povinnost. Ve Slavjansku také pokračovalo zatím neúspěšné vyjednávání o propuštění zajatých příslušníků mise OBSE.

Násilný incident v milionovém Doněcku, který je z velké části pod kontrolou separatistů, zvýraznil neutěšenou situaci v regionu. Podle agentury Interfax-Ukrajina demonstranti dovolili členům ostrahy prokuratury, aby objekt opustili. Někteří z nich však nesli známky zranění.

Průmyslový Doněck je centrem ozbrojeného povstání směřujícího k odtržení od Ukrajiny, žije v něm převážně ruskojazyčné obyvatelstvo. Proruští separatisté ve městě už dříve vyhlásili „Doněckou lidovou republiku“ a tvrdí, že uspořádají referendum o odtržení od Ukrajiny 11. května.

Ukrajinská policie na východě země se do značné míry vzdala boje s demonstranty vybavenými holemi a doprovázenými dobře zorganizovanými ozbrojenci v maskách a vojenských maskáčích. Policejní úřady přesto ale většinou pokračují v tiché spolupráci se separatistickými vůdci, kteří chtějí s jejich pomocí udržovat ve svých oblastech pořádek.

Podívejte se na dobývání prokuratury v Doněcku:

Ukrajina je podle Turčynova v plné bojové pohotovosti kvůli obavám z toho, že na Ukrajinu vtrhne ruská armáda. Dnes Turčynovův úřad prohlásil, že povinná vojenská služba se obnovuje z důvodu ohrožení celistvosti země s ohledem na zhoršující se situaci na východě a na jihu státu, na rostoucí sílu ozbrojených proruských bojůvek a na zábor úřadů státní správy.

Ukrajina má asi 130 tisíc vojáků. Se záložníky by mohla mít zhruba milion mužů ve zbrani. Kyjev zrušil povinnou vojenskou službu teprve koncem loňského roku na základě zákona prosazeného tehdejším prezidentem Viktorem Janukovyčem. Ten uvedl, že uvedl, že jeho země projde vojenskými reformami, které vyústí ve vytvoření profesionální armády.

Ukrajina dlouhodobě obviňuje Rusko z organizování útoků a následných okupací státních úřadů na východě země. Moskva to popírá. Podél hranic s Ukrajinou ale Rusko soustřeďuje kolem 40 tisíc vojáků.

Jednání o výměně inspektorů OBSE pokračují
Proruští separatisté ve Slavjansku pokračují ve vyjednávání s Kyjevem o výměně zadržovaných inspektorů OBSE. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického se ale v jednání nepokročilo. Mezitím separatisté ve Slavjansku oznámili, že propustili dva příslušníky ukrajinské tajné služby SBU, nadále však vězní asi 50 lidí. „Doufáme, že je vyměníme za naše sympatizanty, které Kyjev zadržuje,“ řekl samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov. Skupinu kontrolorů, mezi nimiž jsou vedle českého důstojníka také čtyři Němci, Dán a Polák, zadrželi ozbrojenci ve Slavjansku minulý pátek.