Řecko hledá spásu: Bude to podmořská těžba plynu?

podmořská těžba plynu

podmořská těžba plynu Zdroj: profimedia.cz

Řecko musí vytyčit své námořní hranice, aby mohlo následovat příklad Kypru a zahájit ve svých vodách těžbu ropy a zemního plynu. To by mohlo zemi pomoci vymanit se z hluboké ekonomické krize, řekl při dnešní návštěvě Kypru šéf největší řecké pravicové strany Antonis Samaras po jednáních s kyperským prezidentem Demetrisem Christofiasem. Tyto plány však mohou narazit na odpor Turecka.

Šéf liberálně-konzervativní strany Nová demokracie, která před dubnovými volbami vede v průzkumech veřejného mínění, řekl, že mezi Řeckem a Kyprem by mohla vzniknout „společná strategie“ pro využívání podmořských ložisek nerostných surovin.

„Snahou a cílem Řecka musí být využít bohatství, které se nachází pod jeho vodami a které musíme využít za každou cenu, zejména v době ekonomicky tak obtížné,“ řekl Samaras.

Kypr na konci loňského roku oznámil, že u svého jižního pobřeží se našly zásoby zemního plynu v takovém objemu, který by zemi zajistil soběstačnost v této surovině při dnešní spotřebě až na více než dvě století. Kyperské ložisko je součástí Levantské pánve, kde se zatím odhadují zásoby plynu na nejméně čtyřnásobek jihokyperského ložiska.

Přístup k nalezištím ropy a plynu Kypru ale ztěžuje nepřátelsky naladěné Turecko, které oznámilo plány na vlastní průzkum ropy a plynu ve Středozemním moři. Ankara má přitom s Řeckem historické spory o hranici v Egejském moři a snahy Atén o vytyčení hranic zde mohou vést k novým konfliktům.