Řecko hraje o další pomoc. Slibuje, že dodá návrh reforem do pondělka

Lídr řecké strany Syriza Alexis Tsipras potřebuje další finanční pomoc. Jeho vláda slibuje návrh reforem do pondělka 30. března.

Lídr řecké strany Syriza Alexis Tsipras potřebuje další finanční pomoc. Jeho vláda slibuje návrh reforem do pondělka 30. března. Zdroj: CTK

Řecko předloží návrh balíku reforem svým partnerům v eurozóně do příštího pondělí a doufá, že členské země mu pak uvolní slíbenou finanční pomoc. Řekl to mluvčí řecké vlády Gavriil Sakellaridis. Britský ministr financí George Osborne nicméně uvedl, že riziko odchodu Řecka z eurozóny roste kvůli nevraživosti mezi Aténami a zbytkem měnové unie.

Řecký premiér Alexis Tsipras se v pondělí v Berlíně sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Není však jasné, zda se jim podařilo překonat rozdílené názory na hospodářské reformy, které musí Atény zavést, aby urychleně získaly další peníze od svých věřitelů.

„Stane se tak nejpozději v pondělí,“ řekl mluvčí o návrhu reforem. Dodal, že balík reformních opatření nebude zahrnovat kroky namířené proti recesi, ale strukturální změny. Uvedl rovněž, že Tsipras a Merkelová v pondělí projednali návrhy reforem, ale nešli do hloubky. „Věřím, že byly nalezeny body sblížení,“ citovala řeckého mluvčího agentura Reuters.

Peníze jen do 8. dubna

Eurozóna má na základě reforem rozhodnout o výplatě zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z programu úvěrové pomoci, o jehož čtyřměsíčním prodloužení rozhodla na konci února. Řecko peníze potřebuje, aby se vyhnulo hrozící platební neschopnosti. Podle listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Evropská komise předpokládá, že Atény nyní mají dostatek hotovosti pouze do 8. dubna.

Zdroj obeznámený se situací nicméně řekl agentuře Reuters, že Řecku bez další pomoci od věřitelů dojdou peníze až zhruba 20. dubna. „Ačkoli to bude těžké, zvládne to tato země bez pomoci zhruba do 20. dubna,“ uvedl zdroj. Atény podle něj doufají, že v případě schválení reforem eurozónou budou moci získat zhruba 1,9 miliardy eur, které Evropská centrální banka (ECB) vydělala na řeckých dluhopisech.

Řecko může dostat peníze pro banky

Atény prý rovněž očekávají, že získají zpět zhruba 1,2 miliardy eur, jež zbyly v záchranném fondu pro řecký bankovní sektor. Podle představitelů eurozóny bude Evropský fond finanční stability (EFSF) o této možnosti jednat ve středu.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Výměnou za úvěrovou podporu ale muselo zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.