Řecko loni vykázalo první přebytek běžného účtu od roku 1948

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecko loni na běžném účtu platební bilance vykázalo první přebytek minimálně od roku 1948, kam sahají oficiální záznamy. Přispěly k tomu vysoké příjmy z turistiky a pokles importu. Přebytek podle dnešních údajů centrální banky dosáhl 1,24 miliardy eur (34 miliard korun) po schodku 4,62 miliardy eur v předchozím roce.

Řecké příjmy z turistiky loni podle agentury Reuters stouply o 15 procent na rekordních 12 miliard eur. Platební bilance vyjadřuje vnější ekonomickou rovnováhu státu. Zaznamenává všechny ekonomické transakce mezi subjekty dané země a subjekty v zahraničí.

Přebytek běžného účtu je příznivou zprávou pro řeckou ekonomiku, která se již šest let potýká s recesí. Vláda předpokládá, že v letošním roce se ekonomika vrátí k růstu a hrubý domácí produkt stoupne o 0,6 procenta.

Ekonomové očekávají, že Řecko vykáže přebytek běžného účtu také v letošním roce. To však podle nich neznamená, že země již dosáhla dostatečného pokroku na cestě k vytvoření konkurenceschopné ekonomiky, jejímž motorem by byl export.

Konkurenceschopnost některých řeckých firem se nyní obnovuje díky poklesu mezd. Export zboží bez zahrnutí paliv díky tomu v loňském roce stoupl o více než dvě procenta, napsala agentura Reuters.

„Předpokládáme, že běžný účet letos zůstane v přebytku, protože import zůstane slabý, zatímco turistika a export vykážou další zlepšení,“ uvedl jeden z ekonomů společnosti Eurobank. „Dlouhodobější udržení přebytku bude záviset na tom, zda si ekonomika zachová konkurenceschopnost a zda dokáže nahrazovat import domácí produkcí,“ dodal.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Výměnou za pomoc zavedla vláda masivní výdajové škrty, snížila důchody a mzdy a opakovaně zvýšila daně, což prohloubilo hospodářskou recesi a vyvolalo protesty obyvatel.