Řecko překonalo rozpočtový cíl, cesta k dalším úlevám otevřená

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecko loni dosáhlo milníku, který mu usnadní další splácení dluhů. Takzvaný primární rozpočet země poprvé po řadě let vykázal přebytek. Právě tuto podmínku si přitom kladly země eurozóny, aby Řecku odpustily část dluhu.

Primární rozpočtový přebytek, který nezahrnuje splátky úroků, dosáhl 1,5 miliardy eur, neboli 0,8 procenta hrubého domácího produktu, oznámila Evropská unie. Podle mluvčího Evropské komise Simona O'Connora je výsledek „daleko před cílem pro rok 2013“.

Zpomalil také růst schodku státního dluhu, který dosáhl 12,7 procenta HDP. Na prohloubení dluhu se nejvíce podílela státní pomoc bankovnímu sektoru, bez ní by schodek rozpočtu klesl na pouhá 2,1 procenta.

Řecko je stále nejzadluženější zemí Evropské unie, státní dluh loni podle evropského statistického úřadu dosáhl 175,1 procenta HDP. V roce 2012 přitom dosahoval 157,2 procenta výkonu ekonomiky. Od roku 2010 Atény od mezinárodních věřitelů získaly pomoc ve výši 240 miliard eur.

Ministři financí eurozóny se v roce 2012 dohodli, že budou uvažovat o dalších úlevách pro Řecko včetně snížení podílu země na financování strukturálních fondů či snížení úroků ze záchranného úvěru. Podmínkou bylo právě vykázání přebytku primárního rozpočtu a zavedení reforem požadovaných zahraničními věřiteli.

Dosud se Řecku rozpočtové cíle, které mu stanovili evropská komise Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond, nedařilo plnit. Po loňských rozpočtových škrtech a zvýšení daní se zdá, že se vývoj začíná obracet.

Předpokládá se, že eurozóna bude o úlevách pro Řecko jednat v druhé polovině roku. „Jednání zřejmě začnou během léta a zřejmě budou pokračovat i během podzimu, ale v této chvíli nemohu být přesnější,“ uvedl O'Connor. Většina analytiků oslovených agenturou AP očekává, že země dosáhne snížení úroků nebo prodloužení splatnosti dluhu.