Řecko prý další pomoc dostane nejdříve v říjnu

Antonis Samaras

Antonis Samaras Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní věřitelé nebudou jednat o vyplacení další části finanční pomoci Řecku dříve než v říjnu, kdy představí ministrům financí eurozóny výsledky kontroly plnění podmínek úvěrového programu řeckou vládou. Listu The Wall Street Journal (WSJ) to řekl nejmenovaný představitel Evropské unie.

Kontrola má stanovit, zda má Řecko nárok na dalších 31 miliard eur (778 miliard korun) z dohodnuté pomoci. Inspektoři takzvané „trojky“ věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), v neděli uzavřeli návštěvu Řecka. Do Atén se vrátí počátkem září, aby dojednali závěrečné doporučení pro výkonné orgány svých institucí.

Podle zdroje WSJ stráví inspektoři v Aténách celý měsíc a 8. října sdělí své závěry na zasedání ministrů financí eurozóny v Lucembursku. „Členské státy musí mít jasný obrázek o situaci, než se rozhodnou pokračovat ve vyplácení pomoci,“ řekl zdroj. Další část pomoci přitom měla být původně vyplacena již v červnu.

Řecká vláda již trojce slíbila nové úspory a strukturální reformy, aby věřitele přesvědčila, že má nárok na další peníze z letos dohodnutého balíku v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun). Šéfové politických stran se pak vzdali snah o odložení harmonogramu úspor. Řecko potřebuje nové peníze co nejdříve, aby bylo schopno dál splácet dluhy, v plnění plánu úspor ale výrazně zaostává.

Atény musí 20. srpna splatit dluhopis 3,2 miliardy eur (přes 80 miliard korun). Splatné dluhopisy jsou nyní ve vlastnictví ECB a evropští partneři slíbili, že najdou cestu, jak tento měsíc řecké finanční potřeby pokrýt.

Řecká vláda minulý týden kromě představení plánu úspor slíbila také zásadní reformy. Plánuje rozsáhlou privatizaci, liberalizaci trhů a vstupu do profesí, omezení byrokratických překážek podnikání a výrazné snížení počtu zaměstnanců státní správy a veřejného sektoru.

Součástí plánu je také propuštění 150 tisíc státních zaměstnanců do roku 2015. Do konce roku by jich mělo odejít 15 tisíc. V reakci na to vyzval odborový svaz ADEDY své členy, aby byli připraveni bojovat za svá místa.

Atény v květnu 2010 dostaly pomoc 110 miliard eur, ta ale problém s předlužením země nevyřešila. Letos mezinárodní věřitelé sjednali s Řeckem druhý balík pomoci 130 miliard eur.