Řekové: Euro si chceme ponechat, eurozóna by nám měla ustoupit

Řecký premiér Alexis Tsipras má v zemi silnou podporu

Řecký premiér Alexis Tsipras má v zemi silnou podporu Zdroj: ctk/AP

Řečtí voliči i nadále důvěřují nyní vládní levicové straně Syriza. V případě, že by se nyní konaly volby, strana by získala 47,8 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Metron Analysis pro deník Parapolitika. Převážná většina Řeků dává rovněž přednost euru před návratem k drachmě. V otázce řeckého dluhu si většina Řeků myslí, že by eurozóna měla ustoupit.

Ještě donedávna vládní pravicová strana Nová demokracie (ND) by od voličů podle průzkumu získala jen 21,1 procenta hlasů. Třetí by skončila neonacistická strana Zlatý úsvit s 6,1 procenty, za ní středolevá strana Řeka s 5,6 procenty. Pro řecké komunisty by hlasovalo 4,5 procenta dotazovaných a socialisté z hnutí PASOK by dostali 3,4 procenta hlasů.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Druhý záchranný program mu eurozóna v únoru prodloužila o čtyři měsíce, výplatu zbývajících peněz ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Jak se shodli politici během nedávného summitu EU v Bruselu, detaily reforem by měly Atény předložit v několika následujících dnech. Odchod Řecka z eurozóny si nikdo nepřeje, uvedli rovněž státníci. Nicméně téma takzvaného „Grexitu“ na veřejnosti stále rezonuje. Termín je spojením slov „Greece“ a „exit“.

Německý tisk: Řecko má peníze jen do 8. dubna
Řecká vláda má podle interních výpočtů Evropské komise dostatek peněz jen do 8. dubna. Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zdroje z diplomatických kruhů. Aténám tak podle listu hrozí, že se po Velikonocích dostanou do platební neschopnosti.
Od 9. dubna prý bude finanční situace Řecka podle komise „kritická“, protože Atény budou muset splatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) 467 milionů eur (téměř 13 miliard korun). V polovině dubna navíc vyprší splatnost krátkodobých vládních dluhopisů v hodnotě 2,4 miliardy eur (66 miliard korun), píše Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Řekové: Euro si chceme nechat, eurozóna by nám měla ustoupit

Řekové si ale návrat k původní měně nepřejí, jak vyplynulo z nového průzkumu. 94 procent z dotazových podpořilo současnou měnu euro a jen 13 procent by uvítalo návrat k drachmě.

V souvislosti s vyjednáváním o řecké dluhové krizi si 60 procent Řeků myslí, že by eurozóna měla ustoupit, 20 procent se domnívá, že mají ustoupit Atény a 18 procent říká, že by obě strany měly najít kompromis. Podle 80 procent dotazovaných bude nakonec dosaženo kompromisu, který uspokojí obě dvě strany.