Rozhoduje se o přežití demokracie, braňte ji, vyzývají Poláky exprezidenti

Krakovský hrad Wawel, jeden ze symbolů polské státnosti

Krakovský hrad Wawel, jeden ze symbolů polské státnosti Zdroj: Arkadiusz Frankowicz, Wikimedia Commons

V Polsku se v současnosti rozhoduje o tom, zda zůstane demokratickým právním státem, nebo převáží autoritářské sklony nynější konzervativní vlády. V otevřeném dopise Polákům to napsala trojice bývalých prezidentů Lech Walesa, Aleksander Kwaśniewski a Bronislaw Komorowski. Spolu s dalšími někdejšími představiteli vlád vyzvali polskou veřejnost, aby aktivně vystoupila proti některým krokům vlády a poslanců strany Právo a spravedlnost (PiS).

Dopis s titulkem „Navraťme demokratický právní stát“ otiskl na titulní straně liberální list Gazeta Wyborcza, který stabilně kritizuje kroky jednobarevné vlády PiS vzbuzující odmítavé reakce i v zahraničí. „Vyzýváme politiky vládního tábora, kterým záleží na státu a demokracii, aby se odmítli podílet na jejich ničení,“ napsali bývalí polští vůdci, kteří dohromady stáli v čele země po dvě desetiletí. Připomněli přitom, že jejich názory na mnohé společenské a politické otázky se zásadně liší - od socialisty Kwaśniewského po liberála Komorowského - kroky vlády premiérky Beaty Szydlové je však prý sjednocují.

Polský kabinet se v posledních měsících stal terčem kritiky ze strany některých činitelů EU za způsob obsazování a změny pravidel fungování ústavního soudu, které vedly k faktickému ochromení činnosti nejvyšší soudní instance v zemi. Nevoli vzbudil rovněž zákon podřizující veřejnoprávní média přímému vlivu vlády.

Ničení ústavních pořádků

Podle exprezidentů těmito a dalšími kroky směřuje Polsko k autoritativnímu způsobu vládnutí a PiS ani nadále nebude chtít sejít z cesty „ničení ústavního pořádku“. V parlamentu se prý proto brzy „objeví návrhy drastických zákonů, jako je bezohledný zákaz interrupcí“, které budou dále polarizovat polskou veřejnost. Většina poslanců PiS včetně Szydlové je pro úplný zákaz potratů, jejichž provádění je v zemi již dnes velmi omezeno. Proti záměru již začátkem dubna protestovaly tisíce lidí.

Vláda se proti kritickým reakcím z domova i z Evropy trvale ohrazuje a tvrdí, že její kroky jsou v souladu s demokratickými principy. Voliči prý dali PiS ke změnám jasný mandát, když získala v říjnových volbách nadpoloviční většinu poslaneckých mandátů.

Nečekejte na volby

Bývalé hlavy státu vyzvaly Poláky, aby nečekali do příštích voleb a začali být aktivně proti. K tomu je „nezbytná plná mobilizace společnosti i opozičních kruhů a vypracování programu společné činnosti na obranu demokracie“.

Někdejší vůdce protikomunistické činnosti odborů Walesa vládl Polsku v letech 1990 až 1995 a nacionálně-konzervativní linii PiS kritizuje dlouhodobě. Postkomunista Kwaśniewski byl v úřadě deset let po jeho odchodu. Komorowského po nečekané volební porážce, předznamenávající pád jeho názorově blízké Občanské platformy, loni vystřídal současný prezident a spojenec PiS Andrzej Duda.