Rozhodující týden pro Británii. Prohlédněte si, kterými směry se může brexit stočit

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: ČTK

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová
Theresa Mayová
3
Fotogalerie

Začal týden, který má rozhodnout o politickém osudu britské premiérky Theresy Mayové i podobě odchodu její země z Evropské unie. Dnes budou britští poslanci mimo jiné debatovat o dalším postupu na cestě k brexitu, který měl podle původních plánů nastat již tento pátek. Británie má ale možnost definitivně opustit EU později, 22. května. Podmínkou pozdějšího odchodu je ale schválení brexitové dohody ze strany britského parlamentu, který ji již dvakrát odmítl. Další hlasování o podobě brexitu čeká tamní zákonodárce právě tento týden.

Podle listu The Times Mayová v posledních dnech odolávala tlaku na to, aby výměnou za podporu brexitové dohody odstoupila z funkce. Hrozící vzpoura v kabinetu podle listu "splaskla". Nyní se dá očekávat, že Mayová umožní parlamentu, aby nasměroval Británii k "měkčímu" brexitu, napsaly The Times.

Podle listu Financial Times premiérka o víkendu neuspěla ve snaze získat na svou stranu své největší oponenty. Vystává tak podle něj otázka, jak dlouho se v premiérském křesle ještě může udržet.

Jasněji by v otázce dalšího vývoje kolem brexitu mohlo být již dnes. V 11:00 SEČ se sejde vláda na mimořádném zasedání, kolem poledne by měla Mayová o brexitu jednat s předsedou opozičních labouristů Jeremym Corbynem. V 16:30 by pak premiérka měla poslance informovat o výsledcích summitu z EU z minulého týdne, na kterém premiéři a prezidenti evropské sedmadvacítky nabídli Británii odklad brexitu, a informovat také o plánech na další postup. O nich by následně měli poslanci debatovat. Schválením nejrůznějších dodatků by mohli naznačit, jakým směrem chtějí, aby se vláda dál ubírala.

Za jisté pozorovatelé považují to, že se dnes poslanci pokusí převzít kontrolu nad programem své středeční schůze. Pokud by se jim to podařilo, mohli by na ní přijmout rozhodnutí, která by byla na rozdíl od takzvaných dodatků pro vládu závazná. Spojenci premiérky Mayové by se navíc mohli dnes pokusit využít hlasování k tomu, aby zrušili rozhodnutí předsedy Dolní sněmovny Johna Bercowa, podle kterého není možné, aby poslanci napotřetí hlasovali o vládní brexitové dohodě, pokud zůstane ve stejné podobě jako při druhém hlasování.

Aby Británie v pátek neopustila Evropskou unii, budou muset tento týden - podle tisku zřejmě ve středu či ve čtvrtek - zrušit poslanci část loni schváleného zákona, který stanovuje 29. březen jako den odchodu Spojeného království z EU.