Ruská opoziční koalice se rozpadla, odchází z ní Navalnyj

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj Zdroj: ctk/AP

Ruská Demokratická koalice Parnas, jejímiž členy jsou liberálně orientované opoziční strany, se prakticky rozpadla kvůli sporům hlavních protagonistů. Podle moskevského rozhlasu koalici opustily klíčové politické osobnosti Alexej Navalnyj a Vladimir Milov, které se dostaly do sporu s vůdcem koalice Michajlem Kasjanovem.

Demokratická koalice se měla stát společnou opoziční platformou pro zářijové parlamentní volby, kde chtěli její členové kandidovat hlavně na funkce v regionálních zastupitelstvech. Vznikla před rokem, osou její činnosti byla Republikánská strana Ruska - Parnas, které předsedá bývalý premiér Kasjanov. Spolupracovat chtěli členové koalice se stranou Otevřené Rusko exilového ruského politika a bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského.

Agentura RBK napsala, že Navalnyj, Milov a Kasjanov se dostali do sporu kolem formování volebních kandidátek a financování kampaně. Navalného Pokroková strana a Milovova Demokratická volba se rozhodly z koalice odejít. Spolupráce jednotlivců z těchto stran prý ale není vyloučena.

Roztržka s hvězdou opozice

Pro Demokratickou koalici je citelnou zejména roztržka s Navalným, který je považován za klíčovou postavu ruského opozičního a protikorupčního hnutí. Impulsem ke sjednocení proevropských ruských liberálů byla loňská únorová vražda jednoho z nich, bývalého vicepremiéra Borise Němcova.

Ruská opozice je poměrně slabá a značně roztříštěná. Po mohutných protivládních protestech, které v roce 2012 přivedly do moskevských ulic desetitisíce lidí, vliv opozičních politiků výrazně poklesl. Politickou scénu v poslední době ovládl prezident Vladimir Putin, jehož obliba se po předloňské anexi Krymu pohybuje trvale kolem hranice 80 procent.