Ruská privatizace zpomaluje. Zisk ohrožuje ukrajinská krize

Odkládá se i privatizace přístavu Novorossijsk

Odkládá se i privatizace přístavu Novorossijsk Zdroj: CC BY 3.0: Arthur Vanzetti - Wikimedia Commons

Rusko letos neuskuteční plánovaný prodej podílů ve třech velkých podnicích v čele s telekomunikační společností Rostelekom. Vláda kvůli tomu dnes také snížila odhad příjmů z privatizace. Sdělila to dnes náměstkyně ministra financí Taťana Něstěrenková. Jde o další doklad zpožďování programu privatizace vlivem nejistoty v ekonomice a na finančních trzích v důsledku současné ukrajinské krize.

Vláda podle Něstěrenkové sdělila, že kvůli nejisté tržní hodnotě podílů rozhodla neprodávat letos akcie Rostelekomu, největší ruské námořní přepravní skupiny Sovkomflot a přístavu Novorossijsk. Dolarový index ruských akcií RTS letos kvůli západním sankcím proti Rusku ztrácí asi pět procent a rubl oslabuje o více než čtyři procenta.

„Očekáváme podstatný pokles příjmů z privatizace na 170,8 miliardy rublů (zhruba 100 miliard korun),“ citovala Něstěrenkovou tisková agentura RIA Novosti. Vláda původně předpokládala, že prodejem státních podílů v tomto roce získá 200 miliard rublů.

Ruská agentura pro správu státního majetku nedávno uvedla, že letos se možná prodají podíly v letecké společnosti Aeroflot a v ropném gigantu Rosněfť. Proti částečné privatizaci Rosněfti se ale staví její vlivný šéf Igor Sečin.

Ambiciózní program privatizace v Rusku spustil v roce 2010 tehdejší ministr financí Alexej Kudrin. Jeho cílem mělo být snížení přímé role státu v ekonomice a zlepšení investičního klimatu v zemi.