Ruské manévry se prý netýkaly Ukrajiny, ale Afghánistánu

Ruská stíhačka Suchoj Su-30

Ruská stíhačka Suchoj Su-30 Zdroj: Canberra5986, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Nedávné ruské manévry u ukrajinských hranic a ve středním Rusku byly mimo jiné přípravou na možné nasazení ruské armády u hranic s Afghánistánem. Po skončení cvičení, které Západ ostře kritizoval, to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Šojgu.

„Vojenské cvičení se zúčastnilo přes 65 tisíc vojáků, 177 letadel, 56 bitevních helikoptér, 5500 vojenských vozidel a obrněných transportérů,“ řekl Šojgu. Dodal, že zřejmě poprvé za posledních několik let byli výsadkáři ve velkém počtu i s vojenským vybavením přepraveni do oblastí vzdálených až 3500 kilometrů.

Cvičení ukázalo, že početné vojenské svazy jsou schopné do 72 hodin zaujmout pozice v oblastech vzdálených přes 3000 kilometrů, dodalo podle agentury Itar-Tass ruské ministerstvo obrany. Ruský prezident Vladimir Putin již přislíbil další obdobné akce.

„Položili jsme tím základy pro možnou intervenci na hranicích s Afghánistánem v souvislosti se stažením koaličních jednotek z této země,“ uvedl Šojgu s tím, že země, které jsou s Ruskem sdružené v Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti, už pozorují známky zhoršující se bezpečností situace v Afghánistánu.

Nejnovější prověrky bojové připravenosti nařídil Putin v polovině června, do stavu pohotovosti byly uvedeny všechny jednotky centrálního vojenského okruhu. Do tohoto cvičení se nezapojily regiony přímo sousedící s Ukrajinou, v minulosti ale Moskva opakovaně čelila kvůli vojenské aktivitě u ukrajinských hranic kritice.

Po svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče vyslal Putin k ukrajinským hranicím desetitisíce vojáků. Ruský prezident tvrdil, že jsou zde v rámci cvičení, Západ i Kyjev se ale obával, že je to příprava na možnou invazi.