Rusko je agresor a podporuje teroristy, odhlasoval ukrajinský parlament

Bojovník proti vládním vojskům s ukrajinskou vlajkou

Bojovník proti vládním vojskům s ukrajinskou vlajkou Zdroj: ctk

Ukrajinský parlament schválil prohlášení, jímž označil Rusko kvůli podpoře separatistů na východě země za agresora. Podle agentury Reuters zároveň prohlásil za teroristické organizace samozvané "republiky" vyhlášené proruskými rebely.

Ukrajinští poslanci jsou přesvědčeni, že schválený dokument s sebou nese důsledky vyplývající z mezinárodního práva. Podle ruské agentury TASS prohlášení mimo jiné vyzývá Organizaci spojených států k vyloučení Ruska ze svých řad.

Ukrajinští poslanci také žádají od mezinárodního společenství další vojenskou logistickou pomoc a přitvrzení sankcí vůči Rusku. Prezidentovi Petru Porošenkovi doporučili vyhlášení válečného stavu na východě země do ukončení ruské agrese.

Za posledních 24 hodin padlo na východní Ukrajině v bojích s proruskými separatisty devět ukrajinských vojáků a 29 jich utrpělo zranění. Ukrajinský armádní mluvčí Vladyslav Selezňov uvedl, že nejintenzivnější střety jsou hlášeny od města Debalceve. Pokud jde o ztráty na druhé straně, v pondělí bylo zabito 60 povstalců a zraněno dalších zhruba 300.

Pro povstalce má Debalceve strategický význam, protože jím prochází hlavní dopravní spojení mezi Doněckem a Luhanskem, tedy metropolemi oblastí ovládaných separatisty. Na východě Ukrajiny nyní zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří.

Listu Ukrajinska pravda Selezňov řekl, že oddíly armády provedly speciální operaci, při níž zničily bojové vrtulníky a letouny, jimiž se povstalci dříve pyšnili a hrozili jejich nasazením v bojích. Žádné podrobnosti o operaci ale nesdělil.

Deník v této souvislosti připomněl dřívější informaci ministerstva obrany, které uvedlo, že vojáci v pondělí zničili čtyři tanky, devět obrněných vozidel, 16 raketometů, 18 vozidel, letoun L-369, dva An-2, jeden Jak-52, dva Jak-50 a čtyři vrtulníky Mi-24.