Rusko otestovalo mezikontinentální raketu, unese deset jaderných hlavic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: U.S. Army

Rusko provedlo další úspěšný test své nové mezikontinentální rakety Bulava. Střelu odpálila nová ruská jaderná ponorka Vladimir Monomach, plující pod hladinou Bílého moře u severních břehů evropské části Ruska. Námořnictvo zároveň oznámilo, že další zkoušky rakety budou následovat v říjnu a listopadu.

„Bojové hlavice úspěšně zasáhly polygon Kura na Kamčatce,“ citovala agentura Interfax generála Igora Konašenkova. Podobný loňský test byl neúspěšný. Rakety Bulava, které mají patřit k základním prvkům ruského systému jaderného odstrašování po tři další desetiletí, dosud neuspěly v osmi z 19 testů.

Raketa je prý s to přepravit na vzdálenost 8000 kilometrů až deset jaderných hlavic, schopných samostatně manévrovat v rychlosti několikanásobně překračujících rychlost zvuku. To má zaručit proniknutí protiraketovou obranou.

Vladimir Monomach je třetí ponorkou třídy Borej, nosičů strategických raket. Na stavbě plavidla se začalo pracovat v loděnicích Sevmaš v Severodvinsku na březích Bílého moře v březnu 2006, na vodu byla spuštěna v prosinci 2012, loni v září začaly plavební zkoušky.

Prakticky v téže době, loni 7. září, neuspěl jiný test rakety Bulava, kterou zhruba minutu po startu z ponorky operující v Bílém moři „postihla porucha palubních systémů“. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tehdy pozastavil testy nových ponorek a nařídil pět nových pokusných startů raket Bulava.

Už dřívější testy raket Bulava doprovázely vážné problémy. Z prvních 13 pokusných startů byla úspěšná necelá polovina. Šéf petrohradského závodu Rubin, který rakety vyrábí, byl kvůli opakujícím se problémům propuštěn. V letech 2010 a 2011 se odehrálo několik úspěšných startů, na jejichž základě vláda rozhodla zařadit Bulavy do výzbroje ruského vojenského námořnictva.