Rusko posílí černomořskou flotilu, vybuduje pro ni novou základnu

ruské válečné lodě v Sevastopolu

ruské válečné lodě v Sevastopolu Zdroj: ctk

Moskva chce do roku 2020 zvýšit počet lodí černomořské flotily o osm desítek, tedy o dvě třetiny. Zároveň do roku 2016 hodlá dobudovat novou námořní základnu v Černém moři, po Sevastopolu už druhou. Důvodem posilování ruského vojenského námořnictva je prý rozšiřování sil NATO.

„Do roku 2020 dorazí do Černého moře osmdesát nových lodí, a černomořská flotila tak bude mít 206 bitevních a pomocných plavidel,“ řekl viceadmirál a šéf flotily Alexandr Vitko během návštěvy prezidenta Vladimira Putina v přístavu Novorossijsk. „Lodě NATO jsou v Černém moři trvale přítomny a aliance tam plánuje vybudování své vlastní základny,“ dodal.

Severoatlantická aliance opakovaně do Černého moře vyslala několik svých lodí po ruské březnové anexi ukrajinského Krymu a pravidelně v této oblasti pořádá vojenská cvičení s účastí rumunských a bulharských plavidel. Kromě těchto dvou států operuje v Černém moři ještě vojenské námořnictvo Turecka, dalšího člena NATO.

NATO může využít bulharskou základnu

Pokud jde o budování základny NATO, o němž hovořil Vitko, mluvčí aliance dnes agentuře Reuters řekl, že o žádných podobných plánech neví. Bulharsko má ale na březích Černého moře vlastní základnu, kterou mohou v případě potřeby využít i lodě NATO, uvedl.

Ruský prezident Putin hodlá do reformy a přezbrojení ruské armády investovat do konce desetiletí 21 bilionů rublů (11,5 bilionu korun). Část těchto prostředků chce armáda vynaložit na modernizaci infrastruktury sevastopolského přístavu, který je hlavní základnou ruské černomořské flotily.