Rusko rozšířilo seznam nežádoucích organizací o nadace investora Sorose

George Soros

George Soros Zdroj: Heinrich-Boll-Stiftung, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Ruská generální prokuratura přidala na seznam nežádoucích "zahraničních agentů" nadace slavného amerického investora George Sorose, které se významně podílejí na financovaní lidskoprávních organizací a dalších aktérů občanské společnosti. Právě podpoře těchto aktivit ze zahraničí chce Moskva zamezit.

Organizace Open Society Foundation a Open Society Institute’s Asistance Foundation tak musejí v Rusku přestat se šířením svých propagačních materiálů a s financováním ruských nevládních organizací. Zákon zapovídá i všechny možné formy spolupráce těchto nadací s ruskými občany.

Rusko aktivity občanské společnosti podporované ze zahraničí vnímá jako hrozbu svého ústavního pořádku a vnitrostátní stability. Seznam „nežádoucích organizací“ tak čítá od května už přes deset položek.

„Využívají každé příležitosti ke kritice Ruska a snaží se převzít kontrolu nad situací a lidmi v naší zemi,“ hájil v létě předseda mezinárodního výboru Rady federace Konstantin Kosačev legislativu, která činnost těchto organizací zakazuje.

Duch doby

Konkrétně Soros má v Rusku v podstatě pověst člověka tahajícího za nitky, který napomáhal vzestupu „barevných revolucí“ v postsovětském prostoru, uvádí britský list The Guardian. Organizace, které od Sorosových nadací čerpaly finanční prostředky, se nicméně proti takovému obrazu situace ohrazují.

„Soros pro Rusko od počátku devadesátých let vykonal mnoho dobrého. Kromě občanské společnosti podporoval i vzdělávání a vědecké bádání. Za to by mělo jeho nadacím poděkovat, ne je zakazovat. Ale taková je už doba, ve které žijeme,“ říká Arsenij Roginskij z organizace Memorial zaměřené na uchování historické paměti.