Rusko sabotuje mobilizaci pracovními nabídkami, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinský voják na východě země

Ukrajinský voják na východě země Zdroj: ctk/AP

Ukrajinští verbíři mají těžkou práci. Muži, na něž se věkově vztahuje mobilizace, jsou často v zahraničí za prací. Vojenský komisař Zakarpatského oblastního komisariátu Ivan Vasylcun kupříkladu tvrdí, že mimo region se nacházejí zhruba tři čtvrtiny těch, kteří podléhají povolávacímu rozkazu. Podle některých zdrojů se Rusko snaží aktivně nábory sabotovat a nabízí Ukrajincům nebývale výhodné pracovní kontrakty.

Cesta za prací do zemí Evropské unie či Ruska je pro Ukrajince naprosto běžná. Na západě země se těžko najde vesnice, kde by část obyvatel netrávila většinu roku v zahraničí.

Podle serveru Mukachevo.net však v současnosti fenomén nabyl nových rozměrů. „Lidé organizovaně odjíždějí z vesnic po celých mikrobusech. Předáci, kteří po léta vozili naše lidi budovat Moskvu, začali v poslední době získávat nečekaně masové a štědré objednávky na provedení různých prací,“ uvádí politický komentátor Jurij Palijčuk.

Mnoho lidí se vyhýbá mobilizaci, snaží se dostat k nám a nějaký čas tu přetlouct. A dobře dělají

Podle něj je takto možné vydělat až 600 hřiven za den (po strmém propadu ukrajinské měny necelých šest set korun), což je na místní poměry velice lákavá částka. Palijčuk je přesvědčen, že za náborem ukrajinské pracovní síly je politický tah Moskvy, související s mobilizací. Podle něj je jeho hlavním cílem demoralizovat ukrajinské obyvatelstvo, a to především v západních nejvlastenečtějších regionech.

Média také podotýkají, že Rusko nedávno prodloužilo termín povoleného pobytu pro Ukrajince. „Mnoho lidí se vyhýbá mobilizaci, snaží se dostat k nám a nějaký čas tu přetlouct. A dobře dělají, protože je tam prostě tlačí jak pastvu pro děla,“ citoval server BBC Ukrajina prezidenta Vladimira Putina. Podle dostupných údajů se nyní na ruském území nachází zhruba 2,5 milionu Ukrajinců.

Vasylcun ale rozhodně vyzývá muže, aby se odvodům nebránili. Obzvlášť apeluje na ty, co mají zkušenost se službou ve speciálních jednotkách. „Ušetříte lidi, kteří jsou nezkušení a nikdy nebyli v armádě,“ zdůrazňuje.