Rusko ukončilo manévry, stahuje jednotky od hranic s Ukrajinou

Ruská stíhačka Suchoj Su-30

Ruská stíhačka Suchoj Su-30 Zdroj: Canberra5986, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruská armáda ukončila cvičení v oblastech u hranic s Ukrajinou. Od pondělí se tam konalo pětidenní cvičení letectva a sil protivzdušné obrany.

„Letadla nasazená na cvičení byla převelena z dočasných základen do domovských, protiletadlové jednotky začaly nakládat své vybavení k odjezdu na jejich stálé pozice,“ citovala agentura Interfax z prohlášení ministerstva obrany.

Moskva v pondělí uvedla, že cvičení, do kterého se zapojila asi stovka bojových letadel a vrtulníků a jehož součástí měla být i cvičná střelba protiletadlových baterií, bylo předem plánované. Letectvo mimo jiné nacvičovalo likvidaci pozemních i vzdušných cílů. Tento týden ruská armáda zahájila manévry i za polárním kruhem a na Dálném východě.

Kyjev i Západ ruská vojenská cvičení v blízkosti ukrajinských hranic v minulosti opakovaně kritizovaly, neboť prý k uklidnění situace na východě Ukrajiny nepřispějí.

Ukrajina také dříve naznačovala, že cvičení jsou nácvikem možné ruské invaze. Na východě Ukrajiny totiž ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatisty, kteří se dožadují vojenské pomoci Moskvy. Ta si vyhrazuje právo zasáhnout na ochranu ruských občanů a ruskojazyčných obyvatel.