Rusko vytváří na západě země nové divize, mají čelit NATO

Ruská armáda

Ruská armáda Zdroj: ctk

Rusko do konce roku vytvoří tři nové divize na západě a na jihu země jako protiváhu k posilování sil Severoatlantické aliance (NATO) v blízkosti Ruska. Prohlásil to dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého se kasárna pro nové jednotky už budují.

Vytvoření tří nových motostřeleckých divizí velení ruské armády avizovalo už v lednu. Podle agentury TASS mají být nové jednotky rozmístěny v okolí Rostova na Donu na jihozápadě země a ve Smolenské a Voroněžské oblasti na západě Ruska. Každá divize má čítat okolo 10 tisíc vojáků.

„Ministerstvo obrany přijímá řadu opatření s cílem čelit posilování sil NATO v bezprostřední blízkosti ruských hranic. Do konce roku se zformují dvě nové divize v Západním vojenském okruhu, jedna v Jižním vojenském okruhu,“ řekl Šojgu během porady s podřízenými.

V současnosti se podle ministra už na místech, kde mají být nové jednotky dislokovány, staví, a to způsobem a technologií umožňující „postavit budovu během tří, maximálně čtyř týdnů“. Moduly lze v případě potřeby zase rozebrat a převézt jinam, a to včetně kotelen.

Očekává se posílení východního křídla NATO

Předpokládá se, že červencový summit NATO ve Varšavě schválí posílení „východního křídla“ kvůli obavám východoevropských členů aliance z agresivní politiky Ruska, jak se projevila anexí Krymu a propuknutím konfliktu na východě Ukrajiny. Hovoří se například o americké brigádě, která by byla v regionu fakticky ustavičně na cvičení, jakož o aliančních praporech v Pobaltí, Polsku a Rumunsku.