Rusko zchladí „horké hlavy“ na Západě. Vyzbrojí Sýrii raketami

Největší syrské město Aleppo

Největší syrské město Aleppo Zdroj: profimedia.cz

Rusko potvrdilo, že navzdory tlaku Západu nezruší své plánované dodávky protiletadlových raket syrskému režimu. Moskva tak reaguje na krok Evropské unie, která dnes neobnovila embargo na dodávky zbraní syrským rebelům.

„Myslíme si, že tato dodávka má stabilizační účinek a že podobné kroky odradí některé horké od zkoumání scénářů, které by tomuto konfliktu mohly dát mezinárodní charakter,“ prohlásil zástupce ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Rusko slíbilo Sýrii dodat raketový systém S-300. Rjabkov ale odmítl upřesnit, kdy zbraně do Sýrie dorazí či zda už nebyly předány. „Nemohu potvrdit nebo vyvrátit, že už došlo k těmto dodávkám, mohu pouze říci, že je nezakážeme,“ řekl. „Jsme si vědomi, že tato otázka vyvolává obavy mnoha našich partnerů, ale nemáme žádný důvod ke změně naší pozice,“ dodal.

Rozhodnutí Moskvy je zjevnou odvetou za rozhodnutí EU neprodloužit zbrojní embargo vůči Sýrii. Rjabkov už dříve varoval, že takové rozhodnutí by ohrozilo ženevskou mírovou konferenci, kterou na červen chystají Moskva a Washington. „Evropská unie přilévá olej do ohně,“ uvedl dnes Rjabkov.

Zbrojní embargo evropské sedmadvacítky sice vyprší v sobotu, v platnosti ale zůstávají další sankce EU vůči Sýrii v četně zmražení aktiv prezidenta Bašára Asada a dalších prominentů režimu či omezení pro dovoz syrské ropy. Státy budou nyní o vývozu zbraní do Sýrie rozhodovat samy. Brusel chce sankce znovu přehodnotit před 1. srpnem.

Na ukončení embarga tlačily hlavně Velká Británie a Francie, které volají po dodávkách zbraní „umírněným“ oponentům prezidenta Asada. Damašek to prý donutí svolit k politickému řešení více než dva roky trvajících bojů.

„Zbraně budeme dodávat jen za důkladně prověřovaných podmínek, ve spolupráci s dalšími zeměmi a v souladu s mezinárodním právem,“ řekl britskému Radio 4 britský ministr zahraničí William Hague. Rusové by podle něj rakety Sýrii dodali nezávisle na rozhodnuté EU.

O prodloužení sankcí naopak usiloval český ministr zahraniční Karel Schwarzenberg. „Nikdy jsem neslyšel, že by člověk dodávkami zbraní přispěl k míru, a já jsem proti krveprolití,“ řekl Českému rozhlasu. Syrská opozice nyní zbraně dostává z Kataru, Saúdské Arábie a Turecka a podle ministra nelze kontrolovat, kde zbraně skončí. Za embargo bojovalo i Rakousko. „EU by měla držet pozici. Jme mírové, nikoli válečné hnutí,“ uvedl Schwarzenbergův rakouský protějšek Michael Spindelegger.

Radek Palata: Ženeva je šancí pro mír v Sýrii, kterou nelze propásnout