Rusko zvažuje prodej státních dluhopisů, aby mělo na podporu bank

kurzy rublu v moskevské směnárně

kurzy rublu v moskevské směnárně Zdroj: ctk/AP

Ruské ministerstvo financí je připraveno poskytnout finanční prostředky některým velkým ruským bankám. Peníze pro tuto podporu by měly pocházet z prodeje státních dluhopisů, řekl náměstek ministra financí Alexej Mojsejev. O případné podpoře dalším finančním institucím úřad podle něj rozhodne později.

Druhá největší ruská banka VTB, třetí největší Gazprombank a také bankovní dům Rosselchozbank prý dostanou peníze z prodeje státních dluhopisů vydaných ministerstvem, uvedl Mojsejev podle agentury Reuters. Gazprombank by prý mohla obdržet zhruba 70 miliard rublů (zhruba 25 miliard korun), dodal náměstek. Rozhodnutí o podpoře dalších bank provede ministerstvo na individuální bázi, až přihlédne k finančním výsledkům za uplynulý rok. Ruský bankovní systém zasáhly západní sankce uvalené na Rusko v souvislosti s jeho rolí v ukrajinské krizi. Velkým bankám tyto restrikce omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopává i směřování ekonomiky do recese a také loňský výrazný propad kurzu rublu.

Ruská vláda už na konci loňského roku nakoupila prioritní akcie státní banky Gazprombank v hodnotě 39,95 miliardy rublů (14,4 miliardy korun), aby se pokusila tento finanční ústav podpořit. Dolní komora ruského parlamentu rovněž loni v prosinci přijala návrh zákona o státní podpoře bankovnímu sektoru. Významné banky, které budou ohroženy západními sankcemi proti Rusku a nynějšími otřesy na ruských finančních trzích, by podle zákona měly dostat od státu až bilion rublů (asi 360 miliard korun).