Ruský zákon o „zahraničních agentech“ má zřejmě první oběť

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: velkomesta24.cz

Zátah ruských prokurátorů proti nevládním organizacím má patrně první oběť. Podle zprávy agentury Interfax dnes ruské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že zřejmě navrhne pokutu pro hnutí Golos za to, že se neregistrovalo jako "zahraniční agent". Organizace prý dostává subvence z ciziny, aniž by respektovala povinnost registrace uloženou nedávno přijatým zákonem.

Hnutí Golos, které se zaměřuje na monitorování ruských místních a parlamentních voleb, se podle ministerstva věnuje politické činnosti a ovlivňuje ruské veřejné mínění. Přitom podle dobrozdání ruských finančních kontrolorů využívá zahraniční granty. Z ruského zákona přijatého loni v listopadu vyplývá, že všechny takové nevládní organizace jsou povinny registrovat se na ministerstvu spravedlnosti jako „zahraniční agent“.

Zájem ucházet se o takové označení, které je v Rusku vnímáno jako hanlivé, ale dosud žádná ruská nevládní skupina neprojevila. Generální prokuratura proto zahájila rozsáhlou prověrku, jejímž cílem je „zahraniční agenty“ nalézt. Jako první tak zřejmě v sítích kontrolorů uvízlo právě hnutí Golos, které podle dřívějších informací ruských médií v minulosti využívalo granty z USA.

O administrativním trestu, při kterém může pokuta dosáhnout až půl milionu rublů (přes 300 tisíc korun), má v nejbližších dnech rozhodnout soud. Vedení organizace Golos obvinění prokuratury odmítá s tím, že se nezabývá politickou činností, a pod nový zákon tudíž nespadá. Od loňského listopadu, kdy kontroverzní zákon vstoupil v platnost, navíc Golos žádné peníze z ciziny prý nedostal.

Zákon o „zahraničních agentech“ vyvolal silné protesty ruských nevládních skupin a kritiku v zahraničí. Při nedávné návštěvě prezidenta Vladimira Putina v Německu novou právní úpravu kritizovala kancléřka Angela Merkelová, výhrady proti zákonu má i britské ministerstvo zahraničí a Bílý dům.