Rusové přemlouvají Američany, aby zachovali smlouvu o raketách

Donald Trump a Vladimír Putin

Donald Trump a Vladimír Putin Zdroj: profimedia.cz

Šéf ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev při dnešní schůzce s bezpečnostním poradcem amerického prezidenta Johnem Boltonem partnera přesvědčoval, aby Spojené státy neodstoupily od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), a vyjádřil ochotu Ruska spolupracovat na odstranění výhrad ohledně neplnění dohody. Oba představitelé také jednali o prodloužení smlouvy o omezení strategických zbraní (START) o dalších pět let po roce 2021. Oznámily to ruské agentury.

"Ruská strana znovu vyjádřila principiální pozici ohledně důležitosti zachovat dohodu INF v platnosti a potvrdila ochotu spolupracovat na odstranění vzájemných výhrad ohledně plnění této smlouvy," uvedla bezpečnostní rada podle agentury TASS. Vypovězení dohody z roku 1987 by podle ní představovalo "vážný úder celému systému mezinárodního práva ohledně nešíření a kontroly zbraní".

Bolton, který dnes ještě jedná i s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a v úterý bude hovořit s prezidentem Vladimirem Putinem, jednal Patruševem také o Sýrii, Íránu, Severní Koreji a boji proti terorismu. Jednání Boltona a Patruševa trvalo podle TASS asi pět hodin.

Před odletem do Moskvy Bolton prohlásil, že cílem jeho návštěvy je pokračovat v dialogu, který v červenci v Helsinkách zahájili prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Donald Trump. Bohatý Boltonův program v ruské metropoli zahrnuje i jednání s hlavním zahraničněpolitickým poradcem Kremlu Jurijem Ušakovem a Lavrovovými náměstky.

Po sobotním Trumpově oznámení, že USA vypoví smlouvu INF, ruští komentátoři nevylučují, že téma odzbrojení zastíní všechny ostatní citlivé otázky v rusko-amerických vztazích. Z porušování smlouvy se vzájemně obviňují obě země, Trumpovo rozhodnutí, podpořené vedením NATO, vyvolalo ale v Rusku mimořádně tvrdou kritiku.

Kreml dnes varoval, že v případě vypovězení smlouvy INF bude situace ve světě nebezpečnější. Pokud USA začnou vyvíjet nové rakety, bude podle něj Moskva nucena reagovat adekvátně s cílem obnovit vojenskou rovnováhu.

Evropská unie dnes vyzvala Washington a Moskvu k dialogu, aby smlouvu zachovaly. Zatímco Británie už v neděli krok Spojených států rozhodně podpořila, z Berlína dnes zaznělo, že německá vláda amerického záměru lituje. K opatrnosti nabádaly i Francie a Čína.

INF byla prvním dokumentem v historii, který odstranil celou třídu jaderných zbraní. Smlouva zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5500 kilometrů.

Smlouvy START 1 a START 2, které výrazně omezovaly stavy mezikontinentálních balistických raket, uzavřely obě jaderné mocnosti počátkem 90. let. V dubnu 2010 podepsaly Rusko a USA v Praze dohodu o dalším omezení o 50 procent. Každá ze zemí má mít nanejvýš 1550 strategických jaderných hlavic rozmístěných na maximálně 700 odpalovacích zařízeních. Ve Spojených státech pražskou smlouvu označují jako Nový START, v Rusku jako START 3.