Rusové se cítí vojensky ohroženi. Věří ale, že by armáda vlast ubránila

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol Zdroj: CTK/AP

Skoro sedm z deseti Rusů se domnívá, že Rusko je vojensky ohroženo jinými státy. Obavy Rusů, kteří už téměř rok čelí západním sankcím kvůli politice Kremlu na Ukrajině, ukázal průzkum sociologického střediska Levada.

O vojenské hrozbě z ciziny je v současnosti přesvědčeno 68 procent dotázaných, oproti 51 procentům z obdobného průzkumu z roku 2013. Nicméně osm z deseti Rusů (81 procent) je přesvědčeno, že ruská armáda je s to ubránit vlast. Před dvěma lety si to myslelo jen 57 procent dotázaných.

Čtěte Putinovo vyjádření k dění na Ukrajině:

Více než čtvrtina dotázaných (28 procent) současně připustila, že by raději hledala způsob, aby se jejich blízký vyhnul povinné vojenské službě. Podíl těch, kteří se raději vyhýbají službě v armádě, býval v minulosti vyšší, v roce 2006 tak dokonce odpověděla nadpoloviční většina respondentů.

Každopádně by si nyní jasná většina (58 procent) raději vybrala rok v armádě v roli odvedence, než dvouletý pracovní poměr s vojskem; podle nezávislých médií totiž právě takové „profesionály“ prý Rusko nejčastěji posílá do „tajné války“ s Ukrajinou.

Západ a Kyjev obviňují Rusy, že zbraněmi i vojáky podporují proruské separatisty na východě Ukrajiny. Moskva ale stále popírá přímé zapojení do konfliktu, nanejvýš připouští, že po boku separatistů bojují i ruští dobrovolníci.