Růst deficitu nutí ruskou vládu sahat do rezerv, vyčerpá biliony rublů

ruský premiér Dmitrij Medveděv

ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Ruská vláda požádá parlament, aby mohla v letošním roce utratit až 3,2 bilionu rublů (1,3 bilionu Kč) z rezervního fondu. Reaguje tak na růst rozpočtového deficitu, který je důsledkem poklesu cen ropy a hospodářského útlumu.

Rusko by tak za jediný rok mohlo vyčerpat více než polovinu rezervního fondu, ve kterém se v současnosti nachází zhruba 85 miliard dolarů (asi dva biliony Kč). Letošní rozpočet doposud předpokládal, že vláda z fondu utratí půl bilionu rublů.

Ruská vláda nyní pracuje na revizi letošního rozpočtu, který byl založen na očekávání, že cena ropy bude činit 100 dolarů za barel. Ministři již dříve uvedli, že revidovaný rozpočet bude počítat s cenou 50 dolarů za barel.

Vývoj cen ropy za poslední rok:

Rozpočtové příjmy navíc tlačí dolů pokles ruské ekonomiky. Tu kromě levnější ropy podkopávají rovněž sankce, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Náměstkyně ruského ministra financí Taťjana Něstěrenková upozornila, že v případě nejhoršího scénáře by hodnota rezervního fondu mohla do konce letošního roku klesnout až na bilion rublů (400 miliard Kč). Z fondu by tak odteklo zhruba 80 procent peněz.

Něstěrenková dnes rovněž uvedla, že ministerstvo financi nyní v letošním roce počítá s rozpočtovým deficitem ve výši 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Podle původních plánů měl přitom schodek činit pouze 0,6 procenta HDP. Odhad letošního rozpočtových příjmů ministerstvo podle Něstěrenkové snížilo na 12,5 bilionu rublů z dříve předpokládaných 15,1 bilionu.