Rusy "s jistými úkoly" na Ukrajině prý Putin myslel dobrovolníky

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin měl na mysli ruské dobrovolníky, když ve čtvrtek mluvil o přítomnosti Rusů "s jistými úkoly" i ve "vojenské oblasti" na východě Ukrajiny. Prohlásil to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Petro Porošenko, kteří ve čtvrtek na Putinova slova reagovali na společné tiskové konferenci v Bruselu, si podle Peskova vyložili Putinova slova mylně.

„Opakovali jsme celou dobu, že Rusko je vojensky přítomno na východní Ukrajině…. A dnes to potvrdil prezident Putin,“ řekl ve čtvrtek Stoltenberg. To je ale podle Peskova chybná interpretace toho, co Putin řekl na tiskové konferenci v Kremlu. Šéf Ruské federace měl na mysli „ruské dobrovolníky“, kteří na Ukrajinu odjeli na základě vlastního rozhodnutí, uvedl Peskov.

Putin prý zmínil „jisté úkoly ve vojenské oblasti“ proto, že dobrovolníci se na Ukrajinu vydali, aby se „zúčastnili bojů, protože tam byla válka“.

Na východě Ukrajiny od loňského dubna válčí proruští separatisté s jednotkami prozápadní ukrajinské vlády. „Neříkali jsme, že tam (v Donbasu) nejsou lidé plnící jisté úkoly, mimo jiné ve vojenské oblasti, to ale neznamená, že jsou tam pravidelné jednotky. Uvědomte si rozdíl,“ řekl ve čtvrtek ruský prezident v odpovědi na otázku ohledně možné výměny ukrajinské letkyně souzené v Rusku a odsouzeného ukrajinského režiséra za dva zajaté ruské vojáky souzené v Kyjevě.