Sabotáž za milion eur? Budoucí sídlo německé rozvědky někdo vytopil

Stavba nového sídla německé rozvědky

Stavba nového sídla německé rozvědky Zdroj: Fridolin freudenfett via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Škodu ve výši zhruba milion eur (27 milionů korun) způsobila před půl rokem v chystaném sídle německé Spolkové zpravodajské služby (BND) v Berlíně údajná sabotáž, při níž někdo odstranil pět vodovodních kohoutků ve třech patrech. Neznámý pachatel tak způsobil vytopení části budovy.

Nová hlavní budova s konferenčními místnostmi a kancelářemi pro čtyři tisíce zaměstnanců se naplnila tisíci litry vody v noci na 3. března. Ústředního bezpečnostního okrsku se incident nedotkl. Policie tehdy prý na místě nezjistila žádné stopy po vloupání. Pachatele údajné sabotáže se dodnes nepodařilo dopadnout.

Vytopení budovy a následné nutné renovační práce odsunuly o několik týdnů termín dokončení stavby, datum nastěhování pracovníků německé rozvědky do nového sídla se tím prý ale nezmění.

V narážce na skandál, který amerického prezidenta Richarda Nixona v roce 1974 přiměl odstoupit z funkce, německá média i sociální sítě kauzu kolem BND ironicky označují za německou Watergate

BND se přitom měla do Berlína ze svého současného sídla u Mnichova přestěhovat už v roce 2013. Kvůli problémům s nekvalitně provedenou klimatizací se ale termín postupně oddaloval a to až na rok 2017.

Nové sídlo zpravodajců mělo německou státní pokladnu přijít původně odhadem na 730 milionů eur (19,7 miliard korun). Náklady se ale postupně vyšplhaly na 1,3 miliardy eur (35 miliard korun). Jedná se údajně o největší stavební projekt spolkové vlády od konce války. Renovace po vytopení budovy by náklady prý už nijak výrazně zvýšit neměla.

V narážce na skandál, který amerického prezidenta Richarda Nixona v roce 1974 přiměl odstoupit z funkce, německá média i sociální sítě kauzu kolem BND ironicky označují za německou Watergate. Využívají přitom skutečnosti, že pojmenování známé americké politické aféry obsahuje anglické slovo pro vodu.