Schäuble: Je možné, že Řecko bude muset eurozónu opustit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecko si z finanční krize musí pomoci samo, prohlásil ve čtvrtek německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Nevyloučil přitom, že země by z eurozóny mohla neúmyslně vypadnout, citovala jej z rakouských médií agentura Reuters.

„Poněvadž odpovědnost, možnost rozhodnout se, co se stane, leží pouze na Řecku, a protože nevíme přesně, co dělají lidé, kteří tomu v Řecku šéfují, nemůžeme to vyloučit,“ odpověděl podle agentury Reuters Schäuble rakouské televizi ORF na otázku týkající se možnosti řeckého odchodu z eurozóny. Evropa je prý připravena podat Řecku pomocnou ruku. Země si ale musí pomoci především sama.

Silně zadlužené Řecko přitom „určitě není beznadějný případ“, podotkl ministr při setkání se svým rakouským protějškem. Ke konci loňského roku mělo lepší výsledky, než předvídal jeho mezinárodní záchranný program, upozornil také Schäuble.

Čtěte rozhovor se členem Rady guvernérů ECB:

Mezinárodní věřitelé pozastavili výplatu zbývajících peněz ze záchranného programu až do ukončení revize reformních plánů nové řecké vlády. Ekonomové ale varují, že Řecko by se bez finanční pomoci mohlo v příštích týdnech dostat do platební neschopnosti.

Agentura Reuters míní, že Schäuble pro Řeky frustrované německým postojem vůči řecké cestě z krize funguje jako hromosvod. Vztahy mezi ním a Aténami v poslední době značně ochladly. Ve čtvrtek Atény Schäublemu vyčetly, že urazil řeckého ministra financí Janise Varufakise. Schäuble, ale tuto stížnost odmítl jako „nesmysl“.