Schodek ruského rozpočtu se prohloubí mnohem víc, než čekala vláda

Ruský premiér Dmitrij Medveděv

Ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Rozpočtový deficit Ruska letos navzdory výdajovým škrtům, které v přepočtu dosahují 481 miliard korun, stoupne na 3,2 procenta hrubého domácího produktu. S odvoláním na plány ministerstva financí to napsal ruský list RBC Daily. Loni schodek činil půl procenta HDP a plán na letošní rok se zvýšením schodku pouze na 0,6 procenta HDP.

Schodek má být podle listu upraven kvůli zhoršujícím se ekonomickým podmínkám. Nový odhad zdůrazňuje rozsah rozpočtových problémů, kterým Rusko čelí kvůli poklesu cen ropy na světových trzích a západním sankcím souvisejícím s ukrajinskou krizí.

Revize rozpočtu podle ministerstva financí ještě není hotová a úřad se k předběžným plánům nechce vyjadřovat. Již dříve však ministerstvo uvedlo, že nový rozpočet bude počítat s průměrnou cenou ropy v letošním roce 50 dolarů za barel místo původně očekávaných 100 dolarů za barel.

Vývoj cen ropy Brent za poslední rok:

Ministerstvo podle listu navrhuje další snížení výdajů o 427,2 miliardy rublů. Zhruba polovinu této částky by činilo zrušení nebo odklad státních investičních projektů. Sníženy mají být rovněž přídavky na děti, mzdy ve veřejném sektoru a subvence pro průmyslové firmy.

Podle RBC vláda kromě výdajových škrtů plánuje také vyčerpat téměř polovinu peněz ze svého rezervního fondu, zhruba 2,7 bilionu rublů (1,04 bilionu Kč). Pokud by ceny ropy zůstaly na 50 dolarech za barel, byl by podle listu fond vyčerpán v roce 2016.

Nové rozpočtové plány budou vytvořeny tak, aby byl rozpočet v roce 2017 vyrovnaný. Ministr financí Anton Siluanov již dříve řekl, že tohoto cíle bude dosaženo za předpokladu, že ceny ropy do té doby stoupnou na 70 dolarů za barel.