Sečteno. Ukrajinské volby těsně vyhrála Jaceňukova Lidová fronta

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Ukrajinské parlamentní volby mezi politickými stranami těsně vyhrála Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka, která o 0,33 procenta hlasů předstihla uskupení prezidenta Petra Porošenka. Vyplývá to podle ukrajinských médií ze součtu 100 procent hlasů odevzdaných v mimořádných volbách, které se konaly 26. října.

K úplnosti ještě chybí kompletní údaje o zvolení polovičky zákonodárců v jednomandátových okruzích. Oficiální výsledky má ústřední volební komise zveřejnit nejpozději 10. listopadu.

Volební systém na Ukrajině je smíšený: polovina ze 450 poslanců je volena poměrným systémem ze stranických seznamů, zbytek v jednomandátových obvodech většinovým systémem.

Rozdíl 0,3 procenta

Podle údajů zveřejněných na webu komise po sečtení všech protokolů o hlasování podle stranických seznamů hlasovalo pro Jaceňukovu Lidovou frontu 22,14 procenta voličů, zatímco pro Blok Petra Porošenka 21,81 procenta. Třetí příčka s odstupem patří straně Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového (10,97 procenta). Za ní následuje proruský Opoziční blok (9,43 procenta), populistická Radikální strana se 7,44 procenty a strana Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové (5,58 procenta).

Přes pětiprocentní práh se nedostala nacionalistická strana Svoboda (4,71 procenta hlasů), jakož i dalších 23 stran, včetně komunistů (3,88 procenta) či radikální bojůvky Pravý sektor (1,8 procenta hlasů).

O jedno křeslo víc než Porošenkova strana

Z 225 křesel, rozdělovaných mezi strany, by podle agentury Interfax-Ukrajina měla Lidová fronta mít 64 poslanců, Blok Petra Porošenka 63, Svépomoc 32, Opoziční blok 27, Radikální strana 22 a Vlast 17 poslanců.

Tímto pořadím ještě mohou zamíchat výsledky z jednomandátových okruhů, kde ve skutečnosti mělo být zvoleno jen 198 namísto 225 poslanců - neobsazeno zůstane 15 mandátů vyhrazených pro zástupce oblastí na východě země, které ovládají proruští separatisté, a 12 křesel pro poslance z Krymu, který v březnu anektovalo Rusko.

Volby sice celkově vyzněly jako úspěch proevropských stran, ale Opoziční blok si uchoval silné pozice na ruskojazyčném východu země.

Sečtení všech hlasů z voleb dlouho blokovala situace v jednom volebním obvodu, kde místnost obsadili ozbrojenci poraženého kandidáta na poslance.

Moskva opět popřela ruské vojáky na východě Ukrajiny
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes opět popřel, že by na východě Ukrajiny bojovali ruští vojáci. Argumentoval i údajným prohlášením mluvčí amerického ministerstva zahraničí, že prý nejsou důkazy o přítomnosti ruských vojsk na východě Ukrajiny. Kyjev v pátek ohlásil, že hranici mezi Ruskem a východní Ukrajinou přejela kolona s tanky, houfnicemi a nákladními vozy s municí a bojovníky.

Pavla Palaščáková: Ukrajinská politika jako boj o přežití

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje