Novým předsedou CSU se stal Markus Söder, nahradil Seehofera

Horst Seehofer

Horst Seehofer Zdroj: Reuters

Horst Seehofer
2
Fotogalerie

Novým předsedou německé vládní Křesťanskosociální unie se stal bavorský premiér Markus Söder. Delegáti mnichovského sjezdu se pro něj vyslovili jasnou většinou hlasů. Dvaapadesátiletý politik ve funkci nahradil o 17 let staršího Horsta Seehofera, který z čela bavorské strany odešel po více než deseti letech. Do budoucna bude mít v CSU alespoň reprezentativní funkci, stal se totiž jejím čestným předsedou.

Söder, který byl jediným kandidátem na předsedu, získal 87,4 procenta hlasů. Vyslovilo se pro něj 674 delegátů, proti jich bylo 97. „No jasně. Děkuji za důvěru,“ řekl po hlasování Söder v odpovědi na tradiční dotaz, jestli volbu přijímá.

Ve svém kandidátském projevu vyzval rodák z Norimberku ke zlepšení spolupráce se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové, s níž se CSU v posledních letech opakovaně tvrdě střetávala kvůli migrační politice, což se projevilo i na slabých volebních výsledcích obou stran. „Musíme začít novou kapitolu spolupráce,“ řekl Söder. „Jsme, byli jsme a zůstáváme politickou rodinou,“ poznamenala v podobném duchu předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Politik, který byl v minulosti mimo jiné bavorským ministrem financí, se v projevu tvrdě vymezil vůči protestní Alternativě pro Německo (AfD), která podle něj směřuje k pravicovému radikalismu. Stejně jako lídr kandidátky evropských lidovců Manfred Weber (CSU) varoval před nacionalismem a možným úspěchem protivníků Evropy v letošních volbách do Evropského parlamentu. Kritizoval také "ideologickou politiku" Zelených.

Právě AfD a Zelení loni v bavorských zemských volbách CSU připravili o velkou část hlasů, takže dosud dominantní strana tamní politické scény dosáhla svého nejhoršího výsledku za téměř 70 let. I když se CSU po volbách, které stejně vyhrála se ziskem 37,2 procenta hlasů, podařilo sestavit koalici s konzervativními Svobodnými voliči (FW), dostal se Seehofer pod velký tlak, aby z čela strany odešel.

Už v březnu loňského roku přitom rodák z Ingolstadtu, který zůstává celoněmeckým ministrem vnitra, skončil jako bavorský ministerský předseda. Také tehdy byl hlavním důvodem volební neúspěch. Konzervativní unie CDU/CSU v parlamentních volbách ze září 2017 získala jen 32,9 procenta hlasů, což byl její nejhorší výsledek od roku 1949.

Dnešní výměna na čele CSU má dopady i na celoněmeckou vládu. Ani jeden z předsedů trojice koaličních stran CDU, CSU a sociálních demokratů (SPD) totiž nově není členem kabinetu, což je v Německu velmi nezvyklé. Söder zůstává působit v Mnichově. Kancléřka Merkelová od prosince po více než 18 letech není šéfkou CDU a její nástupkyně Krampová-Karrenbauerová zase není ve vládě. V té od počátku chybí i předsedkyně SPD Andrea Nahlesová.