Separatistický východ Ukrajiny přes odpor Kyjeva volí nové vedení

volby separatistů na východní Ukrajině

volby separatistů na východní Ukrajině Zdroj: ctk

Na východě Ukrajiny se v neděli v napjaté atmosféře volí nové vedení dvou separatistických republik. Zatím tam panuje až na výjimky klid. Podle médií přitáhlo hlasování mnoho lidí, v takzvané Luhanské lidové republice podle tamní volební komise za první čtyři hodiny odevzdalo hlas 18 procent voličů. Ukrajinská tajná služba SBU nicméně oznámila, že v souvislosti s hlasováním na Donbasu, které se koná přes odpor Kyjeva, zahájila vyšetřování. Podle ní by mohlo jít o pokus o převrat.

Proruští separatisté v obsazené části Luhanské a Doněcké oblasti uspořádali volby šéfů samozvaných lidových republik a jejich parlamentů přes odpor Kyjeva. A to týden po ukrajinských parlamentních volbách, které naopak bojkotovali. Jako nelegitimní hlasování označily Spojené státy Francie či Německo, Moskva naopak volby podporuje.

V neděli ráno se na východě Ukrajiny otevřelo na 400 volebních místností, které bedlivě hlídají ozbrojení povstalci. Podle agentury DPA se ale na několika místech lidé kvůli bojům mezi ukrajinskými jednotkami a separatisty k urnám nedostali. Vedení samozvané Luhanské lidové republiky oznámilo, že tam, kde lidé z různých důvodů volit nemohli nebo tam, kde došlo k jakýmkoli zádrhelům, se volby prodlouží o dvě hodiny. Lidé tedy budou moci odevzdávat hlasy až do 22:00 místního času (20:00 SEČ).

SBU zahájila vyšetřování

Ukrajinská tajná služba oznámila, že v souvislosti s hlasováním zahájila vyšetřování. Podle ní by mohlo představovat porušení zákona, který zapovídá „aktivity směřující k násilné změně nebo svržení ústavního pořádku či převzetí vlády“. Vůdce samozvané doněcké republiky na to kontroval oznámením, že pokud bude SBU vyšetřovat možný převrat, měla by sama čelit vyšetřování kvůli podezření ze spáchání genocidy kvůli údajným útokům ukrajinské armády na civilisty.

Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko dnes rovněž odsoudil to, že na východě Ukrajiny podle něj operují ruské jednotky s těžkými zbraněmi.

Volby budou chaotické

Předpokládá se, že volby budou poměrně chaotické, a to zejména vzhledem k pokračujícím přestřelkám mezi povstalci a armádou, sporům mezi jednotlivými vzbouřeneckými skupinami a hlavně kvůli velkým přesunům obyvatelstva způsobeným válkou. Kvůli tomu se přesně neví, kolik lidí je oprávněno volit a kde se nyní nacházejí. Volby v Donbasu také bojkotují mezinárodní pozorovatelé. Na místo dorazilo jen několik desítek zástupců Ruska, nejrůznějších separatistických regionů Evropy či okrajových evropských politických stran, konstatovala agentura AP.

Podle Kremlu mají nedělní volby v oblastech obsazených separatisty potvrdit legitimitu povstaleckých správních struktur, a posílit tak postavení rebelů v jakýchkoli příštích jednáních s Kyjevem. Hlasování podle všeho posílí pozici současných povstaleckých lídrů - samozvaného doněckého premiéra Alexandra Zacharčenka a šéfa samozvané Luhanské lidové republiky Igora Plotnického.

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje