Severovýchod USA ochromily bouře, místy napadlo přes půl metru sněhu

První letošní sněhová bouře v USA

První letošní sněhová bouře v USA Zdroj: ctk

První letošní bouře zasáhla USA
První letošní bouře zasáhla USA
První letošní bouře zasáhla USA
První letošní bouře zasáhla USA
První letošní bouře zasáhla USA
8
Fotogalerie
Sněhová bouře v doprovodu mrazivých teplot zanechává výrazné stopy na severovýchodě Spojených států. Během noci na dnešek napadlo na některých místech více než půl metru sněhu. Sníh si už vyžádal první oběti.

Guvernéři států New York a New Jersey kvůli sněhu vyhlasili stav nouze. Bouře vyvolala chaos v dopravě. Aerolinky již v průběhu čtvrtka v obavě z přicházející bouře zrušily přes 2500 letů, dalších 7000 nabralo zpoždění. Uzavřeno bylo několik dálnic, což komplikuje život Američanům, kteří se o víkendu budou vracet z vánočních dovolených. Sníh si už vyžádal svou první oběť.

Bostonské veřejné školy zůstanou dnes kvůli větru a silnému sněžení uzavřeny, v ulicích platí kvůli chystanému masivnímu úklidu sněhu zákaz parkování. Bostonské letiště ve čtvrtek večer místního času vyhlásilo, že nebude odbavovat žádné lety. Pro starostu Thomase Menina je bouře poslední zkouškou, když v pondělí po 20 letech odchází z úřadu. „Pěkný novoroční dárek, dostat ještě jednu sněhovou bouři jako starosta,“ prohlásil Menino s dávkou ironie. V noci na dnešek napadlo severně od Bostonu 60 centimetrů sněhu, z části státu New York meteorologové hlásili 45 centimetrů.

Ve městě New York bude naopak bouře prvním velkým problémem, jejž bude řešit nový starosta Bill de Blasio. Ten před třemi lety kritizoval svého předchůdce Michaela Bloomberga za údajně pomalou reakci na sněhovou bouři a nyní prohlásil, že už ve chvíli, kdy začne sněžit, vyšle do ulic stovky pluhů a sypačů.

Spolu se sněžením přišly na severoamerický kontinent silné mrazy. Ve středu klesla teplota v některých částech USA a ža na mínus 43 stupňu, okolí Bostonu v nejbližších dnech zasáhnout až dvaatřicetistupňové mrazy.