Slovenská vláda posílá dotace na východ

slovenský premiér Robert Fico

slovenský premiér Robert Fico Zdroj: Anna Vackova, E15

Šest firem zejména z východu Slovenska dostane od vlády dotaci ve výši 20,1 milionu eur, tedy přibližně 550 milionů korun. Půjde o společnosti Schindler z Dunajské Stredy, INA Kysuce z Kysuckého Nového Mesta, Schaeffler Slovensko ze Žiliny, Unomedical z Michalovců, Embraco Slovakia ze Spišské Nové Vsi a FLAMEshoes z Bardejova. Firmy se zavázaly zaměstnat díky investiční pomoci 657 nových pracovníků.

„Strategie ministerstva je soustředit pomoc do regionů, které nejvíce potřebují zvyšovat zaměstnanost,“ říká slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský. Návrh na podporu firem přišel právě od něj. Podle výpočtů ministerstva je navíc jasná i ekonomická výhodnost dotace pro stát.

Na jedné straně ztratí 20 milionů eur v dotaci, na straně druhé vydělá na následných daních mnohem více. Příjmy rozpočtu se odhadují ve výši 120 milionů eur. V jakém období ani v jakých poplatcích chce stát od firem příjmy vybrat, ale odhad neprozradil.

Malatinský se prý rozhodl pro šest konkrétních firem pro jejich vytrvalost. Již v minulosti plánovaly investice v celkové výši 110 milionů eur. Krize jejich záměry zrušila. Navzdory zhoršené situaci ale firmy neuvažovaly o omezení výroby. „Žádná z nich se ze země nechystá odejít a navzdory nižším parametrům původních projektů vyrábějí a zaměstnávají nadále, a to i bez čerpání pomoci,“ vysvětluje kritéria výběru firem ministr.

Kritické hlasy mu ale zazlívají dotace v době, kdy jiné firmy z oboru musejí hradit zvýšené daně či poplatky za energie. Některé ze společností, jako třeba Schaeffler a Unomedical, navíc mají podle kritiků dost peněz na to, aby se rozšiřovaly i bez pomoci státu.